”OVP, ayakları yere basan bir program”

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş, programın, özel sektörün büyümedeki önceliğini vurgulamasını isabetli bulduklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Orta Vadeli Ekonomik Program'ın büyüme, enflasyon, bütçe açığı, cari açık ve işsizlik hedefleri açısından ayakları yere basan bir program olduğunu bildirdi.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, programın, özel sektörün büyümedeki önceliğini vurgulamasını isabetli bulduklarını vurguladı.

Önümüzdeki üç yılın yol haritası niteliğinde olan programın gerçekçi olduğunu, ancak bununla birlikte zorlu bir süreci öngördüğünü ifade eden Yalçıntaş, Orta Vadeli Program'da özel sektörün kullanacağı kaynaklar üzerindeki baskının azaltılmasının amaçlandığının altını çizdi.

Yalçıntaş, şunları kaydetti:

''Özel sektör öncülüğünde büyümeye önem vermek ve sürdürülebilir büyüme sağlamak şeklinde açıklanan tedbirlerin yerinde olduğu kanaatindeyiz. Ekonomi yönetiminin özel sektörün önünü açmak ve tüketimi olumsuz etkilememek adına, vergi oranlarını artırmayacağı açıklaması da son derece güven verici. Programda sürdürülebilir büyümeye özel sektör yatırımlarıyla ulaşılması hedefleniyor. Özel sektörün yatırıma özendirilmesi, istihdamın da toparlanmasını sağlayacak.''

Cuma günü Orta Vadeli Mali Planın da açıklanmasıyla, özel sektörün artık önümüzdeki üç seneye ilişkin planlamasını daha gerçekçi yapabileceğine işaret eden Yalçıntaş, ''Büyüme, enflasyon, bütçe açığı, cari açık ve işsizlik hedefleri açısından ayakları yere basan bir program... Hedeflerin gerçekleşmesinin en önemli koşulları ise, İTO olarak bizim de defalarca dile getirdiğimiz, özel tüketim harcamalarının artırılması ve özel sektör yatırımlarının desteklenmesidir'' değerlendirmesini yaptı.

"Büyüme rakamlarını gerçekleştirilebilir buluyoruz"

Murat Yalçıntaş, büyüme hedeflerine ilişkin olarak da şu görüşleri dile getirdi:

''Hükümet, dünya ekonomisi paralelinde Türkiye ekonomisi için de yavaş ve meşakkatli bir toparlanma süreci öngörüyor. Daha önce yüzde 3,6 şeklinde açıklanan 2009 daralma öngörüsü, yüzde 6 şeklinde revize edilmiş durumda. Bu da bize göre piyasanın beklentileriyle uyuşan, gerçekçi bir tahmin... 2010, 2011 ve 2012 için öngörülen yüzde 3,5, yüzde 4 ve yüzde 5 şeklindeki büyüme oranlarını da gerçekleştirilebilir buluyoruz.''

Bütçe açığına da işaret eden Yalçıntaş, programda milli gelire oranla merkezi yönetim bütçe açığının 2010'dan başlayarak kademeli olarak azaltılmasının planlandığını, bunun da  ''fevkalade doğru'' bir karar olduğunu, kamu borç stokunun önümüzdeki seneden itibaren artırılmayacağının vurgulanmasını da yerinde bulduklarını ifade etti.

Yalçıntaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın birkaç ay içinde  netleştirileceğini belirttiği Mali Kural'ın da iş dünyasına uzun vadeli programda rehber olacağını, bunun kamu maliyesine ve kamu harcamalarına 10-15 yıllık bir istikrar ve disiplin getireceğini vurguladı.