Özdebir: Kıdem tazminatındaki gidişattan memnunuz
ASO Başkanı Özdebir, "Kıdem tazminatı konusunda Avusturya Modeli'nin uygulanmasını ilk biz önermiştik. Son zamanlardaki tartışmaların bu model üzerinden yürütülmesini memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.
Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir, kıdem tazminatı konusunda Avusturya Modeli'nin uygulanmasını 2009 yılında ilk kez kendilerinin önerdiğini belirterek, "Son zamanlardaki tartışmaların bu model üzerinden yürütülmesini memnuniyetle karşılıyoruz." dedi.
Yeni kıdem tazminatı uygulamasında Avusturya Modeli'nin esas alınması gerektiğini 2009'da ilk kez kendilerinin gündeme getirdiğini hatırlatan Özdebir, "Son zamanlardaki tartışmaların bu model üzerinden yürütülmesini memnuniyetle karşılıyoruz." diye konuştu.
Özdebir, söz konusu modelin, kıdem tazminatı konusundaki adil uygulamalardan biri olduğuna işaret ederek, "İmalat sanayinde eleman bulma konusunda sıkıntı var. Birçok çalışan daha iyi ücretler teklif edildiği için iş yerlerini değiştiriyorlar. Bu da iş yerlerinde çalışan sirkülasyonunun artmasına neden oluyor. Kıdem tazminatı, çalışanların iş yerlerine sadakati açısından önemli bir konu. Mevcut durumda işçilerin yüzde 90'ı kıdem tazminatını alamıyorlar." ifadelerini kullandı. Özdebir, yeni işe alımlarda kıdem tazminatının 30 gün yerine 10 gün üzerinden hesaplanması önerisinde bulundu.
"Yeni düzenleme hem iş veren hem de çalışan açısından yararlı olacaktır"
Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,8'nin KOBİ niteliğinde olduğu düşünüldüğünde kıdem tazminatının işletmeler açısından öneminin daha iyi anlaşılacağını anlatan Özdebir, "Yeni düzenleme gerek iş veren gerekse çalışan açısından yararlı olacaktır." dedi.
Avusturya Modeli
Avusturya'nın, uyguladığı söz konusu model, kıdem tazminatının belirlenen özel finans şirketlerince oluşturulan fonlara işverenler tarafından aktarılması ve bu fonlarda değerlendirilmesi temeline dayanıyor.
Buna göre, söz konusu model, işverenlerce, işçinin sözleşmesinin ikinci ayından itibaren, her ay işçi ücretlerinin belirlenen tutardaki kısmının, kıdem tazminatı primi olarak oluşturulan fona transferini öngörüyor. İşçilerin oluşturulan fonlarda biriken kıdem tazminatlarına erişimleri ise 3 yıl boyunca hesabına prim ödenmesi ve bunun yanında en son çalıştığı iş yerinden kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde ayrılması ile mümkün oluyor.