”Paket yaklaşımına karşıyım”

İTO Başkanı Yalçıntaş, kriz karşısında uygun paketçikler veya tedbirler alınması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, kriz karşısında paket yaklaşımına karşı olduğunu, ancak düzenli olarak değişen şartlara uygun paketçikler veya tedbirler alınması gerektiğini bildirdi.

Giyimkent üyelerine yönelik olarak düzenlenen "Ekonomik Krizi Nasıl Fırsata Çevirebiliriz" konulu toplantıda konuşan Yalçıntaş, tekstil sektörünün Türkiye ekonomisinin bel kemiği olduğunu belirtti.

Türkiye'de herkesin, "en büyük sıkıntının 'işsizlik' olduğu" görüşünde birleştiğini dile getiren Yalçıntaş, "Türkiye'de bazı sektörler vardır, bu manada önemli bir boşluğu doldururlar. Bu sektörlerin başında da tekstil sektörü gelmektedir" dedi.

Net ihracata bakıldığında en fazla ihracatın yine tekstil sektörü tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Yalçıntaş, "Sattığımız malın kilo değeri düştü. Bizim kilodaki sattığımız malın daha değerli olabilmesi lazım. Bizim tekstil olarak ihracattaki tek sıkıntımız budur" diye konuştu.

Yalçıntaş, Giyimkent oluşumuna ilişkin değerlendirmesinde ise sektörlerin gelişmesinde altyapının gelişmiş olmasının önemini vurgulayarak, kümelenmenin, iş yerlerinin verimlerini artırmaya önemli katkı sağlayabildiğini, gereken durumlarda toplu alım, satım, eğitim faaliyetlerini yürütebildiklerini anlattı.

İçinde bulunulan krizden çıkışta dayanışmanın önemine dikkati çeken Yalçıntaş, sektörün bir araya gelerek, gereken durumlarda toplu hareket ederek ve birbirine destek olarak kendini güçlendirebileceğini belirtti.

"İtimat sıkıntısını çözmeden, kriz bitmez"

Konuşmasının ardından Giyimkent üyelerinin sorularını da yanıtlayan Yalçıntaş, krizde güven kaybının önemine işaret ederek, şu anda dünyada ticari anlamda hiç kimsenin kimseye güvenmediğini, bu nedenle işlerin açılmadığını belirtti.

Yalçıntaş, "İtimat sıkıntısını çözemeden, dünyadaki kriz de bitmeyecektir, Türkiye'deki kriz de bitmeyecektir. Çözülmesi ne kadar zaman alır? Onu da kimse bilmiyor" dedi.

Gelecek yılın ilk 6 ayının zor geçeceğini, yılın ikinci yarısında işlerin biraz toparlanmasının beklendiğini, 2010 başından itibaren de hızlı bir toparlanma yaşanabileceğini kaydeden Yalçıntaş, bu süreçte moral bozarak içe kapanmaktan kaçınılması ve risk alınırken daha dikkatli davranılması gerektiğini söyledi.

Murat Yalçıntaş, önlem paketi tartışmalarına ilişkin bir soruyu, şu şekilde yanıtladı:

"Bu kriz bir kere gelmiş olan ve bir seferde tedbir açıklayıp, 'Tamam tedbirleri aldık' denilebilecek bir kriz değil. Dinamik bir kriz olduğundan, her geçen gün yeni şartlarla karşılaştığımızdan dolayı, düzenli olarak bir şeyler yapılması lazım. Bu bağlamda Hükümetin duruşunun doğru olduğunu düşünüyorum. Bir sefer alınacak, sonra durulacak bir şey değil. Bu yüzden paket yaklaşımına karşıyım. ama düzenli olarak değişen şartlara uygun paketçikler veya tedbirler alınması lazım."