”Pamuk için açıklanan prim yetersiz”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, prim miktarının hedef fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki fark olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'de pamuk üretiminin artırılması gerektiğinin altını çizerek, "Pamuk için açıklanan prim yetersizdir. Prim miktarı hedef fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki fark olarak belirlenip üreticiye ödenmelidir" dedi.

Bayraktar, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Pamuk Sektör Raporunu açıkladı. Tekstil sanayinin yatırımları sonucu pamuk tüketiminin de arttığını anlatan Bayraktar, Türkiye'nin pamuk tüketiminin yaklaşık 1,5 milyon tona ulaştığını, 2008 yılı üretim rakamının ise ilk tahmine göre 787 bin ton olduğunu söyledi.

Üretimin, tüketime paralel artış gösteremediğini ve pamukta her geçen gün dışa bağımlılığın arttığını vurgulayan Bayraktar, Türkiye'de pamuk için uygulanan prim sisteminin özellikle üretimi yönlendirme ve üretici gelir seviyesinin korunması açısından istenilen başarıyı sağlayamadığını dile getirdi.

Pamuk fiyatlarında son yıllardaki artışın oldukça az olduğuna dikkati çeken Bayraktar, 2006 yılına gelindiğinde fiyatların hala 2003 yılının seviyelerinde olduğunun görüldüğünü, bu yıl TARİŞ'in 1 YTL/kg ile geçen yılla aynı fiyatı açıkladığını söyledi.

"Ekim alanları yüzde 22 azaldı"

Bayraktar, Türkiye'de son 8 yılda pamuk ekim alanlarının yüzde 22 azaldığını belirterek, şunları söyledi:

"1980'lerde ülkemizin beyaz altını olan pamuk artık eriyor. Türkiye AB Gümrük Birliği anlaşması gereği pamukta tarife uygulaması yapmamaktadır. Ayrıca pamuk için DTÖ'ye verilen tarife oranı da oldukça düşüktür. Kısacası tarife uygulaması yapabilsek dahi uygulanacak tarife oranı pamuk üreticisini korumaya yetmeyecektir. Pamukta düşük dünya fiyatları karşısında üreticiyi koruyabilecek araç pamuk için gümrük vergisi değildir."

Üretimi artırıcı tedbirler

Bayraktar, pamuk üretimini artırabilmek için alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Pamuk için açıklanan prim yetersizdir. Prim miktarı hedef fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki fark olarak belirlenip üreticiye ödenmelidir. 2008 ürünü için belirlenen 30 YKr prim sürdürülebilir üretim için üreticimizi tatmin etmeyecektir. Prim miktarı artırılmazsa 2009'da pamuk üretimi çok daha azalacaktır. İthalattan kurtulabilmemiz için primi en az 50 YKr;ye çıkarmak gerekmektedir. Tohumluk, ilaç, gübre, elektrik, mazot gibi girdi kalemlerinde ödenen ve üreticiye geri ödemesi yapılmayan KDV oranları düşürülmelidir.

Tekstil sanayinin en büyük sorunu olan pamukta kontaminasyonun üreticiden kaynaklanan bölümünü önlemek de makineli hasatla mümkün olacaktır. Dış Ticaret Müsteşarlığının pamukta kirlenmeyi önlemek ve kalite kriterlerini yükselmek üzere yapılan çalışmalar ve kaliteli pamuğa fazla fiyat mantalitesi pamukla ilgili tüm sektör temsilcileri tarafından onay görmüştür.

AB uyum süreci için yapılan çalışmaların hız kazandığı şu günlerde ülkemizin en güçlü üretici birlikleri olan Tarım Satış Kooperatiflerinin düşük faizli kredi ile desteklenmesi gerekmektedir. Bunların çözülmesi için öncelikle ulusal pamuk politikasının belirlenmesi gerekmektedir. Üreticilerin yeniden üretime dönmeleri için dünya piyasalarındaki pamuk fiyatları ile rekabet edebilir bir ortam yaratılmalıdır."