Patates siğili için destek ödemesi

Patates siğili hastalığı nedeniyle ekim yasağı getirilen alanlarda alternatif ekimler yapılması için çiftçilere dekar başına 110 lira destek verilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Patates siğili hastalığı nedeniyle ekim yasağı getirilen alanlarda Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilere belirlenen esaslar çerçevesinde dekar başına 110 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Patates Siğili Görülen Alanlarda ve Güvenlik Kuşağında Uygulanacak Desteğe İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Patates siğili hastalığı nedeniyle ekim yasağı getirilen alanlarda tavsiye edilen alternatif uygulamaların desteklenmesi amacıyla hazırlanan tebliğe göre, bu yıldan itibaren patates siğili hastalığıyla bulaşık alanlarda 3 yıl, alternatif ürün olarak patates ve "Solanaceae" familyasına ait bitkilerle toprak parçası taşıyacak yumrulu bitkiler, fide ve fidan gibi üretim materyalleri dışındaki bitkisel ürünleri yetiştiren/nadas uygulayan çiftçiler ile oluşturulan güvenlik kuşağında 3 yıl patates, tohumluk, fide, fidan dışında diğer tüketim amaçlı alternatif ürünleri yetiştiren/nadasa bırakan çiftçiler, ÇKS'ye kayıtlı olmak şartıyla dekar başına destekleme ödemelerinden yararlanacak.

Destekleme ödemesi aynı parsele 3 yılda bir defa ödenecek ve söz konusu dönemi kapsayacak ödeme bu yıl yapılacak. 

Çiftçilere belirlenen esaslar çerçevesinde dekar başına 110 lira destekleme ödemesi yapılacak. Destekleme ödeme planı, bu yıldan itibaren ekim ve dikim ile nadas uygulaması dikkate alınarak, aynı alana üç yılda bir ödeme yapılması esas alınarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenecek.

Söz konusu desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçiler, ÇKS kayıt süreleri içerisinde 15 Ekim'e kadar il/ilçe müdürlüklerine başvurabilecek.