Patates üreticilerine "mildiyö" uyarısı

Niğde Ziraat Odası Başkanı, patates ekiminin erken yapıldığı bölgelerde ortaya çıkan mildiyö hastalığı konusunda üreticileri uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, patates ekiminin erken yapıldığı bölgelerde mildiyö hastalığı belirtilerinin görülmeye başlandığını belirterek, üreticilere zamanında ilaçlama yapmaları uyarısında bulundu.

Kenar, yaptığı açıklamada, son günlerde havanın serin ve yağışlı olmasının patateste mildiyö hastalığı için zemin hazırladığını, üreticilerin bu hastalığa karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. 

Niğde'de yılda yaklaşık 800 bin ton patates üretiminin yapıldığını ifade eden Kenar, mildiyö konusunda önlem alınmadığı takdirde büyük zararlar oluşabileceğini bildirdi.

Ziraat Odasında görevli mühendisler tarafından patates ve fasulye ekili alanlarda gerekli incelemeler yapılarak, çiftçilerin hastalığa karşı uyarıldığını anlatan Kenar, tarlaların sık kontrol edilmesi ve erken müdahalede bulunulmasının önemine işaret etti.

Kenar, şunları kaydetti: 

"Mildiyö hastalığı bitkinin yeşil aksamını ve kökünü çürüterek toprak altındaki yumruların büyümesini önlüyor. Geçtiğimiz yıl mildiyö hastalığı görüldü. Çiftçilerimiz geç fark ettikleri için üründe kayıplar yaşandı. Bu yıl hastalık daha tam anlamıyla baş göstermeden ilaçlama yaparak hastalığı bertaraf edelim. Patates ekiminin erken yapıldığı bölgelerde şu anda hastalık belirtileri görülmeye başlandı. Niğde bölgesinin tamamını kapsamıyor, ancak koruyucu ilaçların atılmasını öneriyoruz."