PC World online yayınlanacak

DÜNYA Şirketler Grubu Başkan Vekili Erdem Top, PC World'ün yeni dönem stratejisini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyada ve Türkiye'de lider teknoloji dergilerinden biri olan PC World Dergisi 6 yıllık yayın hayatından sonra Mart 2011 sayısı ile basılı hayata veda etmişti. Uzun zamandır özellikle bayii satışında büyük bir daralmanın yaşandığı teknoloji yayıncılığı pazarında bu kapanış ile birlikte ciddi bir küçülme meydana gelmiş oldu.

DÜNYA Şirketler Grubu Başkan Vekili Erdem Top, basılı yayıncılığın ciddi bir değişim geçirdiğini belirterek PC World'ün kapanışı ve yeni stratejisini şu şekilde açıkladı: "Son yıllarda dergicilik sektöründe ciddi bir daralmanın meydana geldiği bir gerçek. Sayısız dergi ardı ardına kapanıyor. Kâğıtsız mecraların hızlı bir şekilde yaygınlaşması ile geleneksel yayıncılık modellerinde önümüzdeki yıllarda ciddi değişiklikler olması kaçınılmaz.

Ancak bu değişimin tüm yayınları benzer şekilde etkilemesi beklenmiyor. Kimi yayınlar okuyucu kitlesi ve özel içeriği gereği internetin baskısına çok daha uzun süre dayanacak ve muhtemelen daha kârlı hale gelecekler. Hatta henüz Türkiye piyasasına girmemiş birçok yayın yeni dönemde daha şanslı olabilir.

Öte yandan gençlerin takip ettiği ve trendlerin hızlı değiştiği konu başlıkları hakkında faaliyet gösteren basılı yayınlar bu baskıyı daha fazla hissediyor. Örnek vermek gerekirse teknoloji ve eğlence alanındaki yayıncılık, daha hızlı, interaktif ve yeni neslin alışık olduğu mecraya, yani internete kayıyor. Bu durumda değişimin karşısında durmaya çalışmak yerine bir parçası haline gelmek gerekiyor.

Partnerimiz IDG ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, diğer ülkelerdeki örnekleri de göz önüne alarak bundan sonra PC World'ü yalnızca online ve diğer dijital mecralarda yayınlama kararı aldık."

PC World'ün yayınlanmakta olduğu birçok ülkede benzer stratejilerin güdüldüğünü belirten Erdem Top, IDG'nin bu alandaki stratejilerini şu şekilde anlattı:

"Lisansörü olduğumuz IDG'nin her sene geleneksel olarak düzenliği uluslararası yönetim toplantılarında internet ve basılı yayıncılık stratejileri üzerine farklı ülkelerde yapılmış ciddi araştırmalar ve başarı hikâyesi örnekleri sunuluyor. Avrupa'da, örneğin Danimarka ve Fransa gibi basılı yayıncılığın görece bizden önde olduğu ülkelerde PC World uzun zamandır yalnızca online olarak yayınlanıyor. Dünya ölçeğinde ise örnekler çok daha fazla. PC World yalnızca basılı değil, online olarak yayınlandığı ülkelerde de lider teknoloji rehberlerinden biri haline geliyor."

Mobil Cihazlarda Yayıncılık

PC World Dergisi'nin 2006 yılından bu yana DÜNYA Şirketler grubu bünyesinde basılı olarak yayınlanmakta olduğunu ifade eden Erdem Top, derginin gelecekteki yol rehberini şu şekilde açıkladı, "2006 yılından bu yana 60 aydır basılı olarak yayınladığımız PC World Türkiye bundan sonra dijital mecralarda okuyucusu ile buluşmaya devam edecek. Hâlihazırda yayın hayatına devam etmekte olan pcworld.com.tr sitesi daha da güçlenerek teknoloji meraklılarına özellikle ürün satın alma konusunda rehberlik eden en önemli kaynak haline gelecek. Web sitemiz haricinde değişik platformlar için altyapı çalışmalarımız devam ediyor ve yakında okurlarımıza mobil cihazlar üzerinden de erişmeye başlayacağız."

Mobil cihazların pazarda büyük bir yenilik getirdiğini belirten Erdem Top yeni yayıncılığın bu cihazlar üzerinde şekilleneceğini şu şekilde anlattı: "Özellikle iPad ile birlikte mobil cihazlar üzerinden yayıncılığın yolu açılmış oldu. iPad ve Android tabanlı cihazlar üzerinde yapılan yayıncılık örneklerini yakından ancak temkinli bir şekilde takip ediyoruz. Örneğin Amerika'da Amazon Kindle kitap ve yayın satışında ciddi bir başarı elde etti.

Öte yandan Apple'ın büyük bir umutlu yayına sunduğu Daily şimdilik pekte iyi gitmiyor. Henüz çok dalgalı olan bu denizde seyre çıkmak yayıncıların için ciddi fırsatlarla beraber büyük riskleri de barındırıyor. Türkiye'de de bunu örneklerini gördük. Erken yola çıkan bazı yayınlar ne yazık ki devamını getiremediler. Biz daha geniş kitlelere ulaşmak için uzun zamandır DÜNYA Gazetesi'nin elektronik aboneliğini yapıyoruz.

Dileyenler http://egazete.dunya.com/ adresinden gazetemize elektronik olarak abone olabiliyor ve internetin bulunduğu her alanda kişisel bilgisayarlarından gazetemizin basılı versiyonuna ulaşabiliyorlar.

Bu alanda ciddi bir deneyimimiz var. Şimdi dünyada başarıya ulaşmış farklı seçenekler ile mobil cihazlara yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu alanda özellikle partnerimiz IDG'nin deneyimi ve uygulamalarından ciddi anlamda faydalanıyoruz. PC World başta olmak üzere gazete ve diğer yayınlarımızda da bu çalışmalarımızın sonuçlarını kısa bir süre içerisinde tüm okurlarımız ile paylaşacağız."

IT yayıncılıkta liderlik

Erdem Top, DÜNYA Şirketler Grubu'nun kurumsal IT yayıncılığı alanında yayın çeşidi ile lider olduğunu ve bu alanda giderek büyüyeceklerini söyledi. Top, "Bizim yayıncılık alanında 30 yıldır biriktirdiğimiz bir uzmanlığımız var. O da DÜNYA Gazetesi ile birlikte Türkiye'de kurumlara ulaşan ve onlara ekonomi alanında rehberlik eden tek yayın olma özelliğimiz. Kurumlarla kurduğumuz bu güçlü iletişim bize kurumsal IT yayıncılığı alanında da ciddi bir güç kazandırıyor.

Şu anda IT PRO, CIO ve CFO World olmak üzere 3 basılı yayınımız ile şirketlerdeki farklı kademelerdeki çalışanlara teknoloji ve iş dünyasında rehberlik ediyoruz. Henüz 2 aydır çıkarmaya başladığımız CFO World dergisi ise doğrudan finans yöneticilerine hitap eden tek yayın. Grubumuz tüm bu yayınların yanı sıra çeşitli etkinlik ve ödül organizasyonları düzenleyerek hızlı bir şekilde büyüyor. Bu alandaki büyümeye önümüzdeki dönemde daha fazla odaklanıyor olacağız" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir