Perakende Güven Endeksi geriledi

TEPAV bültenine göre, Perakende Güven Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,5 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 5,8 puan gerileyerek -5,1 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


ANKARA  - Perakende Güven Endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,5 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre 5,8 puan gerileyerek -5,1 oldu.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Perakende Güven Endeksi (TEPE) Bülteni'ni yayımladı.
Bültene göre, TEPE, Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,5 puan yükselirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise 5,8 puan düşerek -5,1 olarak gerçekleşti. Geçen 3 aya göre iş hacmindeki toparlanma algısı yükselirken, gelecek 3 ayda satış beklentilerindeki duraklama devam ediyor. AB'de negatif seyreden perakende güvenini seyrini sürdürüyor.
Gelecek 3 aya ilişkin beklentilerin denge değeri ise 7 oldu.
TEPE anketi katılımcılarının yüzde 38,9'unun önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 32,1 düzeyinde gerçekleşti. Beklentilerde geçen yıla göre 6,5 puanlık, 2012 Haziran ayına göre ise 0,5 puanlık bir düşüş oldu.
Endekse göre, Temmuz 2012'de işlerinin geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtenler yüzde 23,7, azaldığını belirtenler ise yüzde 51,3 oldu.

-Beklentiler arttı-

TEPE anketine soru bazında bakıldığında, Haziran 2012'ye göre tüm beklenti ve mevcut durumlarda artış görüldüğü, en fazla artışın ise geçen 3 aydaki işlerin durumunda olduğu ifade edildi.
Temmuz 2011'e göre ise geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumu dışındaki tüm beklenti ve mevcut durumlarda düşüş yaşandığı, en fazla düşüşün geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunda ve gelecek 3 aydaki satış beklentilerinde olduğu kaydedildi.

Euro Bölgesi AB'ye göre kötü performans sergiledi

AB-27 Perakende Güven Endeksi, Temmuz 2012'de geçen aya göre 0,3 puan, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 5,5 puan düşerek -10,3 oldu.
AB-27 ülkeleri ve Türkiye'nin Temmuz 2011 ve Haziran 2012'ye göre Perakende Güven Endeks değerleri karşılaştırıldığında, İngiltere, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan ve Avusturya dışındaki tüm ülkelerde geçen yıla göre düşüş yaşandığı, bu düşüşün en fazla yaşandığı ülkelerin ise İtalya, Litvanya, Estonya, Finlandiya ve Macaristan olduğu gözlendi. Euro Bölgesi ise AB'ye göre, hem Temmuz 2011'e göre hem de Haziran 2012'ye göre daha kötü bir performans sergiledi.

Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe sert düşüş

Alt sektörler itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörü en iyi performans gösteren sektör olurken, bu sektörü birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörü takip etti.
Bu iki sektör dışındaki tüm sektörlerde geçen yıla göre düşüş yaşandı. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörü ile ''diğer'' sektöründe (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye ve benzeri) geçen yıla göre düşüş ortalama düzeyinden daha az oldu. Mobilya ve aydınlatma ekipmanları ve ev içi kullanım ürünleri sektöründe, motorlu taşıtlar sektöründe geçen yıla göre düşüş ortalamadan fazla gerçekleşti. Geçen yıla göre en fazla düşüş elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar sektöründe oldu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir