Perakende satış hacmi haziranda arttı

Perakende satış hacmi, haziranda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,7 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Perakende satış hacmi, haziranda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,7 artış gösterdi. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin perakende satış hacim endeksini açıkladı. 

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,2 yükseldi. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 0,1 arttı, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 0,5 azaldı. 

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 0,9, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 3,8, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 0,9 artarken, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 0,5 azaldı. Tekstil, giyim ve ayakkabı satışları ise aynı seviyede kaldı. 

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 6,9, otomotiv yakıtı satışları yüzde 9,3 yükseldi, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlarında da yüzde 0,8 düşüş oldu. 

Gıda dışı sektörlerin geçen yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 1,2, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 7,4, posta veya internet üzerinden satışlar ise yüzde 25,8 arttı. Elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 6,6, bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 0,4 azaldı. 

Perakende ciro yüzde 0,2 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, haziranda bir önceki aya göre yüzde 0,2 azaldı. Söz konusu ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,1, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışları yüzde 0,8 artarken, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 3,6 düşüş gösterdi. 

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro ise haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 artış gösterdi. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 15, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışları yüzde 5,3 yükselirken, otomotiv yakıtı satışlarında da yüzde 1,2 azalış yaşandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir