Perakende sektöründen 2016’ya teselli gibi veda

Kur artışı, turizmdeki kayıplar ve güvenlik sorunları yüzünden ‘en uzun yılı’ yaşayan perakende sektörü, aralık ayında yaşanan yılbaşı hareketliliğiyle telafi değil fakat teselli buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN

İSTANBUL - Bir yandan iyice soğuyan havalar, diğer yandan yılbaşında hediyeleşme heyecanı mağazalarda trafiği artırdı. İndirimlerin de itici güç olduğu aralık ayında cirolarını yüzde 50’ye kadar artıran markalar var.

Perakendedeki yılbaşı hareketliliğini değerlendiren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, sektörün çeşitli kampanyalarla geçen yılın rakamlarını yakalamaya çalıştığını, bu sayede mağazalarda tüketici trafiğinin arttığını söyledi. BMD markalarının geçen yılın aynı ayına göre cirolarını ortalama yüzde 10 artırdığını belirtten Öncel, kampanya ve indirimlerin çok cazip olduğunu kaydetti.

Kampanyaların çeşitliliğini ve yürürlük sürelerini geçmiş yıllarla kıyaslayan Öncel, şu değerlendirmelerde bulundu: “Perakendeciler yüksek kuru etikete yansıtamıyor. Satışlarda turist etkisi de düşünce, yerli tüketici ile bunu kapatmak isteyen perakendeci kampanya ve indirim kozuna daha sıkı sarıldı. Öte yandan ev ve otomobilde ciddi kampanyalar yapılıyor ve bu kampanyaların satışa döndüğünü görüyoruz. Ev ve otomobil yükü altına giren tüketici, diğer tüketim ihtiyaçlarından kısıyor. Biz perakendeciler de bunun etkilerini azaltmak için daha fazla kampanya ve indirim yapıyoruz.”

Tüketicinin ihtiyacını alması için en doğru zaman olduğunu söyleyen Öncel’e göre, ocak ve şubat aylarında daha agresif kampanyalar yapılacak, ancak bu kez de tüketicinin aradığını bulamama gibi bir risk ortaya çıkacak.

‘Cirolar haftadan haftaya artıyor’

Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo da marka olarak aralıkta satışları hafta hafta artırdıklarını anlatırken, “Aralık ayının ikinci haftasında ciromuz ilk haftaya göre yüzde 9, üçüncü hafta ise yüzde 19 arttı. Son hafta ise bu rakamın yüzde 20 artacağını düşünüyoruz” dedi. Hafta sonu AVM’leri gezdiğini söyleyen Kariyo, cazip fiyatların ve kampanyaların AVM’lerde hareketlilik yarattığına dikkat çekti. Ocak ve şubat aylarında da indirimlerin süreceğini hatırlatan Kariyo, bu indirimlerin satış açısından iyi, ancak perakendecilerin kârlılıkları açısından kötü olduğuna dikkat çekti. Kira ve ürün maliyetleri açısından sıkıntının sürdüğünü hatırlatan Kariyo, ancak bunu markaların etikete yansıtamadığını, gelecek yıl da enfl asyonun üzerinde zam yapmanın perakendeciler için pek mümkün görünmediğini ifade etti. Kariyo’ya göre, ülke olarak çok büyük şanssızlıklar yaşanmadığı takdirde, perakende için 2017 daha iyi geçecek. Çünkü Kariyo, tüketicinin alışveriş iştahını hâlâ koruduğuna inanıyor.

En çok küçük parçalar satılıyor

Erkek giyim markalarından Sarar’da da işlerin aralık ayında daha iyi gitttiğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, yılbaşı yaklaştığı için özellikle hediyeleşme heyecanındaki tüketicilerin satışları artırdığını söyledi. Sarar, ağırlıklı olarak küçük parçalı ürünlerin satışlarının ivme kazandığı bilgisini verdi. Sarar mağazalarında fiyatı yüksek kaban ve mont gibi parçaların yanında kravat, gömlek, yelek gibi daha çok hediyeye konu olacak parçalar da fazla satılıyor. Satışların yüzde 50 arttığını söylese de Cemalettin Sarar, aralıkta açılan işlerin ocakta tekrar geri gideceğini düşünüyor. Yine de 2017’den daha umutlu olduğunu söyleyen Sarar, özellikle komşularla ve çevre ülkelerle ilişkilerin normalleşmesiyle turizmde yaşanacak iyileşmenin sektör için çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

E-ticarette işler ikiye katlandı

Sadece mağazalar değil e-ticaret siteleri de yoğun bir aralık dönemi geçiriyor. Özellikle yılbaşı günü teslimat ya da kargo bedava kampanyalarıyla tüketicilerin ilgisini çeken e-ticaret sitelerinde trafik artmış durumda. Gittigidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, “GittiGidiyor olarak 2016’nın 4. çeyreğinde satışlarını önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 48 artırdık. Aralık ayının bugüne kadarki bölümünde ise Aralık 2015’e göre satışlar yüzde 57 yükselmiş durumda. Gittigidiyor, genel olarak sektörün 2 katı civarında büyüyor” dedi. Aralık ayındaki yüzde 57’lik büyümede yılbaşı için yapılan alışverişler ve markalarla organize edilen kampanyaların ortak etkisi olduğunu anlatan Kantarcı, “Yılbaşı öncesi, hem kişisel ihtiyaçlar hem de hediye yönünde tüketicinin alışveriş iştahının açık olduğu bir dönem. Bu süreçte saat, takı, kozmetik, dekorasyon kategorilerinde de satışlar yükseldi. Ayrıca yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz projeler aktif müşterimizi artırarak büyüme etkisini devamlı yukarı taşıyor” diye konuştu.