Perakendeciler yasayla korunmak istiyor

PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, sektörün haksız rekabetle mücadele edebilmesi ve büyümesini sürdürebilmesi için perakende yasasının bir an önce çıkarılmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Perakende Zirvesi’nde Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı gündeme geldi. Türkiye’nin 785 milyar dolar olan GSYH’sinin neredeyse üçte birini oluşturan sektörün haksız rekabetle mücadele edebilmesi için perakende yasasının bir an önce çıkması gerektiği vurgusu yapıldı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Bursa PERDER, Retail Türkiye işbirliğiyle Hilton Otel’de gerçekleştirilen Perakende Zirvesi’nde ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı’ masaya yatırıldı. Zirvede, Türkiye’nin pek çok bölgesinden 400’e yakın yerel perakendeci ve uzmanı yer aldı. PERDER’in Türkiye genelinde 16 bölgede 360 üye işyeri ve 3 bin 700 şube ile 70 bin çalışanı istihdam eden büyük bir yapı olduğuna dikkat çeken Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, sektörü ilgilendiren yasanın bir an önce çıkması gerektiğinin, aksi halde sektörün büyümesinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Aygün, şunları kaydetti: “Özellikle stratejik planların hazırlanması, bölgelerin ihtiyaçlarına göre perakende noktalarının belirlenmesi, ihtiyaca göre işletmelerin açılmasını bu yasa ile sağlamış olacağız. Stratejik plan komisyonunda özellikle perakendeyle ilgili sivil toplum kuruluşlarının olması daha verimli olacaktır. Kalifiye eleman için iş ve çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerekiyor. Pazar günlerinin tatil olarak kabul edilmesi halinde önemli bir adım atılmış olacaktır. Toptan satış yapan kuruluşların aynı zamanda perakende satış yaptıkları gözlemlenmektedir. Toptan satış yerleri bu satış şekliyle haksız rekabet ortamı yarattıkları gibi Maliye’nin de KDV zararına neden olmaktadır. Bu haksız uygulamaya son verilmesi açısından belirtilen madde yasaya eklenmeli ve uymayanlar hakkında gereği yapılmalı. Aynı zamanda birtakım temel gıda ürünlerinde yüzde 1 KDV ile alınan ürünlerin yüzde 8 ile satılması perakendeciye ayrı bir yük yüklemektedir. Bunun düzenlenmesiyle perakendeci rahatlayacaktır.”

Perakende Yasası’nı 7 Ekim itibariyle kamuoyunun görüşlerine açtıklarını  ve Bakan Yazıcı’nın yasa olgunlaştığı zaman kamuoyu ile paylaşacağını ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız da pek çok düzenlenmemiş alana düzenleme getirmek için çalıştıklarını vurguladı.

Harcamalar 280 milyar dolara ulaştı

Altunyaldız, hem organize, hem de geleneksel perakende alanının düzenlenmesi ve kurallı hale gelmesini istediklerini ifade ederek, yasal düzenlemenin çağdaş yönetim teknikleri oluşturulması gibi pek çok yeniliği, rekabeti ve kurallı büyümeyi getireceğini söyledi.

Bugün 1.5 milyonun üzerinde esnaf ve sanatkar işletmesinin geleneksel perakendecileri temsil ettiğini,  Türkiye’deki ilk üç zincir marketin toplam cirosunun 15 milyar dolardan fazla olduğunu ve 81 ilin 53’ünde 350’ye yakın AVM’nin faaliyet gösterdiğine işaret eden Altunyaldız, 2012’de 50 milyar TL civarında olan AVM toplam cirosunun bu yıl 60 milyar TL olmasının beklendiğini kaydetti. Altunyaldız, sektör verilerine ilişkin şu bilgileri verdi: “Dünya perakende pazarı 2012 itibariyle 14 trilyon 406 milyar euro, Avrupa perakende pazarı ise 3 trilyon 600 milyar euro büyüklüğünde. 2011 sonu itibariyle, Türkiye toplam perakende satışlarda dünyada 15. sırada. 2003 yılında 120.3 milyar dolar olan Türkiye’deki perakende harcamaları 2012’de 280 milyar dolara ulaştı. Yani bir buçuk katlık bir artış söz konusu. Bu rakam, ülkemizin 2012’ deki 785 milyar dolar olan GSYH’nin neredeyse üçte birini oluşturuyor.” 

Bu konularda ilginizi çekebilir