Pirinççiler fındık bahçelerine talip
Pirinç Değirmencileri Derneği'nin Samsun'un Terme ilçesinde düzenlediği toplantıda sektörün sorunları masaya yatırıldı
Mehmet ÖZTEK
SAMSUN - Fındık bahçeleri, yerini pirinç tarlalarına bırakacak. Hükümetin fındıkların sökülmesine ilişkin kararının ardından pirinççiler harekete geçti.
Pirinç sektörü, Türkiye'deki tüketimin tamamını karşılamak amacıyla özellikle geniş arazileri sahip Samsun'da üretim yapmak istiyor. Bu fikrin hayata geçirilmesi halinde 100-150 bin dönümlük yeni arazi ile 100 bin tona yakın artı pirinç üretiminin sağlanması bekleniyor. Sektör temsilcileri başta Trakya bölgesi olmak üzere sahip oldukları makine ekipmanları ile kısa sürede fındıkları söküp, pirinç ekebileceklerini belirtiyor. Fındık fiyatlarının beklentilerinin altında kalması, söküm kararı gibi nedenlerden dolayı fındık üreticileri 'pirinç ekimine' sıcak bakıyor.
"150 bin tonluk pirinci yurtiçinde üretebiliriz"
Türkiye Pirinç Değirmencileri Derneği (PDD) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Kocaman, sektörün yeni ekim alanları sayesinde Türkiye'nin tüm pirinç tüketimini karşılamak istediklerini söyledi. Sektörde yılların verdiği deneyimin yanı sıra gerekli ekipman ve çeltik fabrikalarına sahip olduğunu belirten Kocaman, ''Sektör olarak Türkiye'nin ithal ettiği yaklaşık 150 bin tonluk pirinci, yurtiçinde üretebiliriz" dedi.
Gerekli üretimin sadece mevcut alanlardaki verimliliği artırmakla karşılanamayacağını vurgulayan Kocaman, şunları kaydetti; "Pirinç ekimi için taban arazi denilen geniş ve sulanabilir arazi gerekli. Bunun için en uygun yerlerin başında Samsun ve yöresi geliyor. Bu bölgedeki fındıkları gerekli donanımlarımız sayesinde sökebilir ve pirinç sektörünün hizmetine alabiliriz. Burada 15-20 yıl önce pirinç ekimi zaten yapılıyordu.''
Devletin fındık sökümü karşılığında üreticilere vereceği destek sayesinde söküm işlemlerini finanse edebileceklerini vurgulayan Kocaman, ''Ekipmanlarımız sayesinde bunu işi rahatlıklar yapabiliriz. Sonuçta 100-150 bin dönümlük yeni arazi ve 100 bin tona yakın yeni pirinç üretimi sağlayabiliriz" diye konuştu.
Pirinçte KDV yüzde 1 olsun
Öte yandan pirinç sektörü, yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini istiyor. Uzakdoğu pirinci ile rekabet etmekte zorlanan pirinç üreticileri, artan maliyetlerin yanı sıra KDV'den şikayetçi. Raflardaki pirincin KDV'sinin yüzde 8'de kalabileceğini belirten üreticiler, tacirler arasında alım satımlarda KDV'nin yüzde 1 olmasını istiyor. Ucuz Uzakdoğu pirinci ile rekabet etmek için girdi maliyetlerin yüksekliğinden şikayet eden üreticiler, KDV'nin düşürülmesi halinde ucuz pirinç üretimin mümkün olabileceğini belirttiler.
Uçakla ilaçlama yapmak istiyoruz
Yeni hasat dönemine hazırlanan pirinç üreticilerinin sorunları şöyle: "Çukurova'da ekim yapan çiftçiler özellikle havanın nemli oluşunda dolayı gerekli tarım ilaçlarını yeterince kullanamamaktan şikayetçi. Özellikle havadan ilaçlanmanın yasaklanması nedeniyle üretim alanı ve miktarının düştüğü vurgulandı. Doğudaki üreticiler ise kalifiyeli eleman bulunamadığı için yüksek teknolojiye sahip makinelerin yeterince kullanılamadığından yakındı. Ayrıca pirinçte istenilen nem oranın düşük, kırık oranlarının yüksek tutulması sektörü zorladığı vurgulandı."
"Bize de TMO ile aynı imkanlar tanınsın"
Toplantıda konuşan PDD Genel Sekreteri Birol Kocaman, geçen yıl TMO'nun sıfır gümrükle pirinç ithal ettiğini, bunun sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. TMO'nun tüccar olmasını istemediklerini belirten Kocaman, şunları söyledi: "Ancak yine de piyasada TMO olacaksa bize de aynı imkanlar tanınsın. TMO'nun sıfır gümrükle pirinç ithal etme yetkisi geçen temmuz ayında bitti. Eğer bu yıl TMO yine sıfır gümrükle pirinç ithal ederse bu kez hukuki yollara başvuracağız."