”Piyasadan dolar çekilerek rezerv yükseltilmeli”

Tüzmen, İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Sağun ve beraberindeki heyeti kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Türkiye şu anda iç piyasaya YTL vererek ve piyasadan dolar çekerek rezervini yükseltmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tüzmen, İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Tuncay Sağun ve beraberindeki heyeti kabul etti. Tüzmen, kabulde gazetecilerin, kur sorununun ne şekilde halledileceğine yönelik sorusu üzerine, YTL'nin aşırı değerli olduğunu artık herkesin kabul ettiğini söyledi.

YTL'nin aşırı değerini, normal değere doğru seyrettirecek bir politika izlenmesi gerektiğine işaret eden Tüzmen, YTL'nin aşırı değerlenmesinin enflasyonu aşağıya çekmek için en önemli araç olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.

"Sağlıklı bir gidiş değil"

Tüzmen, YTL'yi aşırı değerli hale getirecek önemli bir ekonomik gelişmenin de bulunmadığına dikkati çekerek, Türkiye'nin dış ticaret fazlası vermediğini, işletmelerin tam kapasiteyle çalışmadığını, sıfır işsizlik olmadığını anımsattı. Tüzmen, şöyle devam etti:

"Eğer bunlar olsaydı para birimimizin değerli olması kabul edilebilirdi. Ama bunu bana Türkiye'de bir Allah'ın kulu, "YTL neden aşırı değerlendi?' diye sorduğunda cevap veremiyor. Herkes gözünü indiriyor, başka tarafa bakıyor. Aşırı değerli olmasını gerektirecek bir durum yok. Ekonominin gücünden kaynaklanan bir aşırı değerlenme değil, yüksek faiz nedeniyle dışarıdan gelen dövizin yarattığı bir sonuç. Bu sağlıklı bir gidiş değil."

Tüzmen, bu durumun çözüm yolunun en basit anlatımıyla rezervi artırmak olduğunu kaydetti. Dış ticarete ve ihracata dayalı kalkınma modelini benimseyen ülkelerde yüksek rezerv tutulduğunu ifade eden Tüzmen, şunları söyledi:

"Türkiye şu anda iç piyasaya YTL vererek, piyasadan dolar çekerek rezervini yükseltmeli. Bunu tabii yavaş yavaş yapacak. Bir taraftan da YTL'yi normal değerinde bırakmış olacak. Buna ihtiyacımız var. Birdenbire düzeltme çok sıkıntılar yaratır. Bunu ihracatçılar da istemez. Çözüm, 74-75 milyar dolar olan rezervimizi 140 milyar dolara çıkaracak hamleleri yapmak ve en az ihracat rakamı kadar döviz rezervine ulaşmak. Buna da gelinecek ama önemli olan 5 sene sonra gelinmemesi."

Tüzmen kabulde yaptığı konuşmada da Türkiye'ye en fazla katma değer bırakan ihracatı gerçekleştiren birliklerden biri olan İstanbul İhracatçı Birliklerinin, izlenen kur politikasından en fazla sıkıntı çeken birlik olduğunu da söyledi. İhracatçılar da, en büyük sıkıntılarının kur olduğunu dile getirdi.