Piyasalar bekleme havasında

Gözler, ABD başkanlığı için Obama ve McCain yarışına çevrildi; piyasalar sakin seyrediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL – İMKB, yeni güne dar bantta yatay seyirle başladı. Piyasalarda küresel krizin etkilerini minimize etme yönünde atılan adımlar takip edilirken, son hamle Avustralya'dan geldi. Avustralya Merkez Bankası bu sabah faizleri 75 baz puan düşürerek %5.25’e çekti. Ancak, Avrupa Merkez Bankası'nın bu hafta alacağı faiz kararı piyasalar açısından daha önemli. Tüm bunların yanında ABD'deki başkanlık seçimi de gündemin ana maddesi olarak yerini alıyor. Piyasalar seçimle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. ABD vadeli işlemler şu sıra artıda yatay seyir izlerken, Avrupa kanadında ise dünün altında gevşek seyir etkili. İMKB de yurtdışına paralel dar bantta sıkışık seyrediyor. En yüksek 28.074, en düşük 27.617 puanı gören Ulusal-100 Endeks, saat 10:25 itibariyle 27.934 (-53) puanda yer alıyor. Şu ana kadar 167 milyon YTL'lik işlem hacmi kaydedildi.

Endeksin bugün 27.500-28.500 bandında dalgalı bir seyir izlemesi bekleniyor. Uzmanlar, ağırlıklı olarak şirket bilançolarına bağlı hisse bazlı hareketlerin etkili olacağını öngörüyor.

Dolar dünün üzerinde, faiz altında

Dolar gerek ABD'deki başkanlık seçimi, gerekse Avrupa Merkez Bankası'nın faizi düşüreceği beklentisiyle hafif değerlenmiş durumda. Dün dalgalı seyir sonrası 1.54 YTL seviyesinde dengelenen dolar, şu sıra bankalararası piyasada 1.55 YTL seviyelerinde işlem görüyor. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 23 Haziran 2010 vadeli gösterge kıymette bileşik faiz ise 22.22 düzeyinde. Gösterge kıymet dün yüzde 22.74 bileşik seviyesinden günü tamamlarken, bugüne valörlü işlemlerde yüzde 22.75 seviyesine yer almıştı.