Piyasalar bu kez GM ile sarsıldı

ABD'li otomotiv devi 'iflas başvurusu yapabileceği' mesajı verdi; dolar 1.76 lira ile 6 yıl öncesine geldi, İMKB 23.000'in altını test etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Finans kesimine yönelik endişeleri üzerinden atamayan piyasalar bu kez otomotiv devi General Motors'tan gelen olumsuz haberle tedirgin oldu. Riskten kaçışla dolar yurtiçinde 1.76'ya tırmandı, hisse senetleri piyasasında satışlar hızlandı. Endeks, günü 904 puan ve yüzde 3.78 değer kayıpla 23.035 puandan tamamlarken, dolar 1.7550 seviyesinde dengelendi.

General Motors (GM) ABD hükümetinden 30 milyar dolara kadar kredi talep etti. Şirket, mali yetersizlik durumunda ise iflas başvurusu yapabileceğini bildirdi. GM'in ABD Sermaye Piyasası Kurulu'na (SEC) sunduğu bu raporun ardından piyasalarda satışlar bir anda hızlandı. Endekslerde düşüş derinleşirken, dolara da talep arttı.

Yurtiçinde dolar bankalararası piyasada 6 yıl öncesine geri geldi. Bankalararası piyasada dolar 1.76 TL'nin üzerini gördü.

Borsada ise ikinci seans, yurtdışındaki düşüşe paralel satışlarla başladı. Dolardaki hızlı çıkış da, endekste düşüşün derinleşmesine yol açtı. Bileşik Endeks, yüzde 4'e varan düşüşle 22.896 puana kadar indi. Sert düşüş sonrası tepkiyle 23.000'in üzerine çıkan borsa günü de 23.035 puandan tamamladı. Gün sonunda 907.8 milyon TL'lik işlem hacmi oluştu.

Tahvil bono cephesinde ise 3 Kasım 2010 vadeli gösterge tahvil günü yüzde 15.08 bileşikten kapatırken, yarına valörlü işlemlerde faiz yüzde 15.2 bandına çıktı.

Avrupa'da faizler yarım puan indi

Bu arada İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi faizleri 50 baz puan indirdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını yüzde 1.5'e, İngiltere Merkez Bankası (BoE) yüzde 0.5'e çekti. Böylece faiz oranları tarihi düzeye gerilemiş oldu.

GM'den gelen olumsuz haber sonrası düşüşlerin derinleştiği yurtdışında ise; yüzde 1 ila 2.5 arasında kayıp yaşanıyor.