Piyasaların gözü kulağı G-20 zirvesinde

Dünya piyasaları Washington'da yarın yapılacak G-20 liderler zirvesine odaklandı. Bugün; ABD'de kar satışları, Avrupa ve İMKB'de yükselişler vardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Piyasalar, yarın başlayacak G-20 zirvesi öncesinde iyimser beklenti içinde hareket etti. Standard and Poor's'un, Türkiye'nin görünümünü, durağandan, negatife çevirmesine karşın artıda kalma isteği daha ağır basan İMKB, günü 325 puan ve yüzde 1.3 değer artışla 25.425 puandan tamamladı. Gün sonunda 1.3 milyar YTL'lik işlem hacmi kaydedildi. Endeks bugün en yüksek 25.768, en düşük 25.227 puanı test etti. İMKB-100 haftalık bazda ise yüzde 4.6 değer yitirdi.

Piyasalar hafta sonu gerçekleşecek G-20 zirvesine odaklanmış durumda. Bush'un ev sahipliğinde, Washington'da yapılacak olan G-20 liderler zirvesinde, küresel finansal krizin üstesinden gelebilmek için IMF ve Dünya Bankası'nın sorumluluklarının arttırılması, ayrıca bu kurumlarda yeniden yapılanma gerçekleştirilmesi istenecek.

Bu arada Fed Başkanı Bernanke, yarın başlayacak olan G-20 zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, gerekirse, dünya merkez bankalarıyla birlikte, kredi sıkışıklığının giderilmesi için ek önlemler alabileceklerini söyledi. Bernanke, 16 Aralık'ta yapılacak olan yılın son programlı Merkez Bankası toplantısında, Fed'in faiz indirebileceğini de ima etti.

S&P'nin Türkiye görünümünü negatife çevirmesinin ardından kısa vadede yurtiçinde dikkatler IMF ile olası bir anlaşma sürecine çevrildi. Zirvede IMF yöneticileriyle yapılacak temaslar ve buradan gelecek mesajlar yurtiçi piyasanın seyrinde etkili olacak.

Belirsizlik nedeniyle endekste teknik görünüm itibariyle toparlanma çabasının yeterli ölçüde olmadığı ifade edilirken, teknik görünümün iyileşmesi için 26.400'ün üzerine çıkılması gerektiği kaydediliyor. Aksi durumda yükselişlerin yurtdışına göre daha zayıf kalacağı öngörülüyor.

Dolar 1.61'in altına indi

Hafta içerisinde artan taleple 1.68 YTL seviyelerine gelen dolar, son işlem gününde satışlarla geri çekildi. Özellikle gün sonuna doğru hareketliliğini artıdan dolar şu sıra 1.6070 YTL'den el değiştiriyor. Euro ise pariteye bağlı olarak 2 YTL'nin üzerinde kaldı. Serbest piyasada euro 2.0340 YTL'den alıcı buluyor. Uluslararası piyasada şu sıra euro/dolar 1.2685, dolar/yen 96.80 düzeyinde yer alıyor.

Faiz sınırlı işlemlerle geri çekildi

Faiz cephesinde de bugün gevşeme eğilimi etkili oldu. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 23 Haziran 2010 vadeli gösterge tahvilin faizi günü yüzde 22.15 bileşik seviyesinden kapatırken, pazartesi gününe valörlü işlemlerde işlem hacmi oluşmadı. Diğer yandan piyasanın en çok işlem gören kıymeti 14 Nisan 2010 vadeli tahvilde ise faiz yüzde 23.15 düzeyinde dengelendi.