Plastikçi, kauçukçu ve kompozitçi bölünmeye karşı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, birliklerin birkaç sektöre bölünmesinin güçsüzlük yaratacağını savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

TİM’in yapısının değişmesiyle beraber, sektörlerin bölgesel birlikleri olmayacak, her sektör tek çatı altında toplanacak. Birlik sayısı 60’tan 42’ye inerken sektör sayısı 26’dan 42’ye çıkacak. Bu yeni yapılanma, birliklerin kendi aralarında değerlendirme yapmasına da yol açtı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “TOBB çatısı altında Plastik, Kauçuk, Kompozit Meclisi’miz var. İçinde İKMİB, PAGDER, PLASFED, Kauçuk Derneği gibi STK’lar da var. Türkiye’nin en önemli ihracatçıları da var. İhracatçı birlikleri bölünsün mü diye bir oylama yaptık içimizde. Yüzde 95’i bölünmesini istemedi” diye konuştu. Birliklerin birkaç sektöre bölünmesinin, güçsüzlüğe yol açacağını savunan Eroğlu, birliklerin belirlediği ihracat hedefinde de kayıp yaşanacağını iddia etti.

‘Türkiye’nin üzerinde büyüyoruz’

Eroğlu, sektörün Türkiye’nin büyümesinin üzerinde büyümeye devam ettiğini belirterek şöyle dedi: “Plastik sektörü ister istemez büyüyor. Çünkü plastik malzeme herhangi bir malzemenin yerini alıyor. Daha önce, metal, ahşap, cam birşey plastiğe dönüyor. Daha hesaplı ve hızlı üretiliyor. Petrol fiyatının düşmesi etkili oldu. Türkiye’de plastik hammaddesinin yüzde 12’si yerli, yüzde 88’i ithal. Hammadde fiyatı düşünce bitmiş ürün fiyatı da düştü.”

Herkes kuralı kabul etti Birçok ihracatçı birliğinde 2 dönemlik görev sürelerinin bittiğini anımsatan Eroğlu, şöyle konuştu: “2009’daki kanuna göre ‘Bir birlik başkanı en fazla iki dönem görev yapabilir. Aynı birlikte bir daha seçilemez’ ibaresi var. Oyuna girerken herkes kuralı kabul etmişti. Seçime 8-9 ay kala kuralı değiştirmeye çalışıyorlar. Ama ayrı birlik olursa başkanlık yapabilir. Sektör sayısı artıyor ve her birliğin ismi değişiyor. Değiştiği için başkanlık sayısı artacak, görev süresi biten başkanların da şansları artacak.”

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin içinde yer aldıklarını belirten Eroğlu, ihracatta en önemli 2-3 birlikten biri olduklarını aktardı. 15 milyar dolarlık ihracat yaptıklarına değinen Eroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bu birlik bölünürse 7-8 tane tane daha birlik ortaya çıkacak. 15 milyar doları bu 7-8 birliğe böleceksiniz. Güçsüzleşecek. Şu anki birlik içinde yapısal dönüşümlere katkı verecekken artık sadece sektörünle ilgili cılız bir birlik olacaksın. Kimya birliği üyelerinden 10 binde 5 aidat alıyor. 15 milyar dolar üzerinden bu aidatı aldığında ciddi bir kaynak oluşuyor. Yeni yapıda yönetim kurulu, denetim kurulu, TİM delegesi azalmıyor. Ama gelir 5 katı azalacak. Gidip ihracatçıdan aldığı aidatı artıracak dengeyi tutturmak için.”

“Devlet kademelerinde dağıtılan oyuncuklarda ‘yerli’ hassasiyeti olmalı”

Oyuncak sektörüne de değinen Yavuz Eroğlu, Türkiye’de yerli oyuncak sanayisi oluşturmak istediklerini bakanlığa ilettikleri anda kapıların hızla açıldığını kaydetti. Eroğlu, yerli oyuncak sektörünün gelişmesi açısından Düzce Gümüşova’da 1250 dönümlük alanda hayata geçecek Oyuncak İhtisas OSB’nin önemli olduğunu belirterek, “ Devlet kademesinde dağıtılan oyuncaklar hala ithal. Devlet Malzeme Ofisi çok önemli bir alıcı. Yerli oyuncak için seçici olmalı” dedi.

Oyuncakta prototip çalışmaları başladı, yeni karakterler çıkartılacak

İthalatın denetim altında olması, güçlesmesinin yerliye katkı sağlayacağını aktaran Eroğlu, şu bilgileri verdi: “Bütün oyuncak dükkanlarına baktığınızda yüzde 90-95’i ithal. Ağırlıkla Çin’den geliyor. Düzce OSB’nin kendi yönetimi çok yüksek bedel istiyor. Özel bir fiyatlama talebi istedik. Bakanlık çalışıyor. Düzce Üniversitesi, biz ve Düzce Sanayi Odası yakın bir zamanda protokol imzaladık. Protokol çerçevesinde üniversitenin katkısı ile de yerli karakterler çıkaracağız, prototip çalışmaları başlayacak. Uzaktan kumandalı araba üretilemez diyorlardı. Konya’da bir üretici üretti. İmkan verilirse, sanayici de o işten kazanç sağlayacağını bilirse yapar. Yerli oyuncak sanayi belli bir yere gitmeye başladı."

Sektör, ilk 6 ayda 2 milyar dolar ihracat yaptı

Plastik, üretim ve ihracatta en dinamik sektörlerinden biri. Çoğunluğu KOBİ olan 6 bin 500 civarında üretici firmanın faaliyet gösterdiği sektör, yaklaşık 250 bin kişiye de istihdam sağlıyor. Yılın ilk altı ayında miktarda 4,7 milyon ton, değerde 17,7 milyar dolarlık plastik mamul üretildi. 2017 sonunda üretimin 9,4 milyon ton ve 35,5 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. İhracat ise haziran sonu itibariyle miktarda yüzde 1,8 artışla 798 bin tona ulaşırken değerde 2 milyar 86 milyon dolar oldu. Yaklaşık 150 ülkeye ihracat yapan plastik sektörü bu dönemde en fazla ihracatı sırasıyla Irak, Almanya, İngiltere, İsrail ve Fransa’ya yaptı. İhracatta kilogram başına 1,2 dolarlık katma değer yaratıldı. Plastik mamul ihracatının yıl sonunda 4,17 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.