Plastikçiler PETKİM’den sabit kur istiyor

İmal edilen ürünlerin hammaddesinin dövizle alındığını, ancak TL ile yapılan satışlardan ortaya çıkan kur farkının sektörü olumsuz etkilediğini vurgulayan plastikçiler, hammadde tedarikçisi PETKİM’den sabit kur talebinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, sektör olarak kur artışından kaynaklanan sıkıntıların çözümü için bir dizi önlem alacaklarını duyurdu.

Biliktü, “Bu önlemlerden bir tanesi, daha önceden TL ile sattığımız ürünlerin, bundan sonra fatura edildiğinde, Merkez Bankası satış kuruyla fatura edilip ve vade bitiminde yine Merkez Bankası satış kuruyla faturayı tamamlamak olacaktır. BURPAS olarak kurdaki bu dalgalanmanın geçici olacağını, yaşanan kur artışının durulacağına ve dolar ve euronun ateşinin ineceğine inanıyoruz. Üreticiler olarak, dayanabildiğimiz kadar dayanacağız. Fakat, piyasada hammadde üreticisi olarak tekel konumunda olan PETKİM’in, her gün değiştirerek kendi kurunu belirlemesi, biz üreticileri zor durumda bırakıyor. Hammadde tedarikçimiz PETKİM’den de sabit kur üzerinden satış yapmasını bekliyoruz” dedi.

"Yılın ilk yarısında sektör yüzde 6.2 büyüdü

Plastik sektörünün büyümesini sürdüren bir sektör olduğuna işaret eden İlker Biliktü, bu yılın ilk yarısında yüzde 6.2 oranında büyüme kaydettiklerini, yıl sonu için yüzde 5.5-6 bandında büyüme beklediklerini aktardı. 2018 yılsonu itibariyle üretim kapasitesinin 10.5 milyon tona ve cironun ise 40.3 milyar dolara erişmesinin beklendiğini, plastik ve ambalaj sektöründe faiz yükü ve kreditör baskısının dikkat çektiğini belirten Biliktü, “Sektör geçen yıl yüzde 8 büyüme kaydetti. Son iki yıldır büyümede iç pazar dinamizmi ve devlet teşvikleri etken olan unsurlar olarak öne çıkarken, 2017 yılsonu ve 2018 ilk yarısında büyümeye ihracat katkısının artmaya başladığı gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda 2018 yılsonu büyümesinde dış pazar payının artacağını öngörmekteyiz. Bununla birlikte, karlılıklar düşük seyretmeye devam ediyor. İmalat sanayinin genelinde olduğu gibi işletmelerin borçlarının özkaynaklarına oranı noktasında iyileşmeye ihtiyacı olduğunu dile getirilmektedir. Sektörde faiz yükü ve kreditör baskısı dikkat çekici oranda yüksek görülmektedir” diye konuştu. İlker Biliktü, yılın ilk yarısında plastik ve ambalaj sektörünün ihracatında yüzde 12.8 oranında artış gözlendiğini, ihracatta Avrupa Birliği ülkelerinin payının yüzde 43.4 oranında olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir