Polonya, Türkiye'den yatırımcı bekliyor

Polonya, Türkiye'den yatırımıcı çekmek için tanıtım çalışmalarına hız verirken, Varşova Borsası ile Tahvil, Bono Piyasası ve Emtia Piyasası'nda Türk yatırımcıların faaliyet gösterebileceği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Ali Ekber YILDIRIM

VARŞOVA - Polonya Enformasyon ve Yabancı Yatırım Ajansı, bu ülkeye Türkiye'den yatırımcı çekmek için tanıtım çalışmalarını hız verdi. Bu kapsamda bir grup gazeteci Varşova'ya davet edildi. Ajans, Varşova'daki ekonomi ile ilgili kurumların yöneticileri ile gazetecileri buluşturdu. İlk olarak Varşova Menkul Kıymetler Borsası gazetecilere tanıtıldı.

Borsanın Kurumsal İlişkiler Direktörü Anna Wisniewska 1991 yılından beri faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Borsamızda 425 şirket var. Bu firmaların 48'i yabancı. Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Kanada, Almanya, Amerika hatta İsrail'den şirketler var. Türkiye'den de şirketleri ve yatırımcıları görmek istiyoruz" dedi. Tahvil ve Bono Piyasası (Catalyst)'nın yaklaşık 3 yıl önce açıldığını ve ayrıca yeni iş alanlarını kapsayan NewConnect ve Emtia Piyasası'nın da etkin olarak çalıştığını anlatan Anna Wisniewska, Türkiye'deki şirketlerin bu borsada hisselerini satabileceğini ve yatırım yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Varşova metrosunun ikinci etabını Türk firması Gülermak'ın da içerisinde olduğu konsorsiyum yapıyor. 2014 yılı sonunda tamamlanması planlanan 107 kilometrelik metronun yaklaşık 1 milyar euroya mal olması bekleniyor. Metro ile ilgili gazetecilere bilgi veren Gülermak'ın Proje Direktörü Mustafa Tuncer, proje bedelinin yüzde 50'sinin Avrupa Birliği tarafından karşılandığını söyledi.

Polonya'ya ilk kez 2008'de geldiğini ve Türkiye'de birlikte iş yaptıkları bir Fransız firması tarafından davet edildiklerini anlatan Tuncer, "Polonya gerçekten fırsatlar ülkesi. Ama yatırım için uzun vadeli düşünmek gerekir. Burada 2 bin Türk yaşıyor. Çoğu tekstil veya sebze meyve halinde iş yapıyor. Ama çok farklı alanlarda yatırım yapılabilir. Örneğin gıda konusunda bir boşluk var. İtalya ve İspanya zeytinyağı satıyor ama bizim zeytinyağımız yok" dedi.

Polonya'nın Avrupa Birliği üyesi olması nedeniyle Birlik fonlarından yararlandığını hatırlatan Tuncer, "Önümüzdeki 4 yılda Avrupa Birliği desteğinin demiryoluna verilmesi bekleniyor. Polonya demiryolu yatırımı yapacak. Metronun diğer bölümleri yapılacak. Çok bina yapılıyor. Müteahhitlik işleri çok" görüşünü dile getirdi.

Ana sorun borçlanma

Vistula Üniversitesi Rektörü ünlü ekonomist Prof. Dr. Krzysztof Rybinski, üniversiteyi tanıttıktan sonra güncel ekonomiye ilişkin soruları da yanıtladı. Avrupa Birliği özellikle Euro Bölgesi yöneticilerinin yanlış üzerine yanlış yaptıklarını belirten Rybinski, şu yorumu yaptı: "Euro Bölgesi'nde yanlışı yanlışla kapatmaya çalışıyorlar. . Dünya Bankası, Avrupa Birliği para basıyor. Avrupa bankalarına verilen para kredi olarak kullandırılmıyor. Bankalar kendi işleri için harcıyor. Üretim yerine para basarak çözüm aramak en büyük yanlış. Oysa biraz Türkiye'yi örnek almalılar. Polonya'ya bakmalılar."

AB Türk girişimcilerden çekiniyor

Polonya'nın 2020'den önce AB para birliğine girmesini beklemediğini belirten Krzysztof Rybinski, "Euro Bölgesi yıkılmakta olan bir ev. Bu evin yeniden ayakta olduğunu gördükten sonra Polonya AB para birliğine girebilir. Bunun da 2020'den önce olacağını sanmıyorum" dedi. Rybinski, Avrupa Birliği'nin resmi olarak Türkiye'nin üyeliğini genç nüfusu ve AB'ye olası göç nedeniyle kabul etmediğini göstermeye çalıştığını ancak gerçekte Türk girişimcilerden korktuğu için üye olarak almadığını sözlerine ekledi.