Portekiz'den yabancı yatırımlara düşük vergi
Avrupa Birliği'nde yaşanan ekonomik krizi atlatmaya başlayan ilk ülkelerden olan Portekiz, yabancı yatırımları çekmek için vergileri yüzde 10'a çekti. Bu, AB'deki en düşük oran.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Taylan BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - Avrupa Birliği, ihracatımızın en önemli noktası. Geçtiğimiz Kasım ayında AB'ye ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 42'sini oluşturdu. Ekim ayında bu rakam yüzde 38'di. Avrupa Birliği'nde yaşanan krizle birlikte bir toparlanma var ancak istenilen seviyede değil. Yine de bu işaretler ihracatımız açısında moral verici gelişmeler. Son aylardaki ihracat verilerine bakacak olursak AB'ye yapılan ihracatta bir gerileme yok. Aksine artış var. İhracatçı açısından bu trendin sürdürülmesi lazım. Bu noktada, Avrupa'da toparlanan pazarlar ve talep edilen ürünler iyi analiz edilmeli.
Portekiz, Avrupa Birliği'nde iyi sinyallerin geldiği bir ülke. Geçtiğimiz hafta Portekiz Başbakan'ı Pedro Passos Coelho Türkiye'yi ziyaret etmiş ve "Portekiz uçurumun kenarından döndü" demişti. Aralık'ın 17'sinde de The Wall Street Journal'da Portekiz Ekonomi Bakanı Alvaro Santos Pereira'nın, yeni yatırımlardaki vergiyi yüzde 10'a çektiklerini belirttiği haber çıktı. Pereira, bu oranın AB içerisindeki en düşük oran olduğunu söylüyordu. Bu gelişmeleri DEİK Türk-Portekiz İş Konseyi Başkanı Fahri Gökyayla ile konuştum. Portekizli hükümet yetkililerinin dediklerini onaylayan Gökyayla, yabancı yatırım çekmek için Portekiz'in önemli adımlar attığını vurguladı. Gökyayla, şunları söyledi: "Portekiz'in yüzde 10 vergisi, AB'deki en düşük vergi oranıdır. AB genelinde ortalama vergi oranı yüzde 22. Bu kapsamda Portekiz'in yatırım çekmek adına önemli bir atılım yaptığı söylenebilir. Vergi oranı haricinde Portekiz'in yabancı yatırımı çekmek adına Altın İkamet Tezkeresi adında bir program da mevcut. Bu program kapsamında da belli bir yatırım miktarının üstünde yatırım yapan ve Portekiz'de belli bir kişi sayısının üzerinde kişiyi istihdam eden bir yatırımcı, hem kendisi hem de ailesi adına oturma izni konusunda Portekiz hükümeti tarafından sağlanan kolaylıklardan faydalanabiliyor. Ve bu oturma izninden faydalanan yatırımcı, belli bir süre sonra eğer arzu ederse, Portekiz vatandaşı olabiliyor. Bu yüzden genel anlamda Portekiz'in attığı adımlar hem Türk işadamları açısından, hem de Portekiz'in Avrupa genelinde hüküm süren ekonomik krizden en az zararla çıkabilmesi açısından yararlı olabilecek gibi görünüyor."
'Yunanistan gibi olmaz'
'Yunanistan gibi olmaz'
Portekiz'in krizi atlatmaya başladığını dile getiren Gökyayla, cari açığın daraldığını ve ihracatın yükseldiğini belirtti. Ülkeye giren yabancı yatırıma dikkat çeken Gökyayla, "2010 yılında ülkedeki net yabancı yatırımlar yaklaşık 2 milyar euro iken, 2011 yılında bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 274'lük rekor bir artışla 7.5 milyar euro olarak gerçekleşti. Türkiye gibi alternatif pazarlara yöneldikçe daha hızlı büyüyecekler. Yunanistan'ın durumuna düşmezler. Kağıt, plastik, mobilya, şarap, tekstil ve ayakkabı gibi köklü üretim sektörleri var. Bunlara son yıllarda bilişim, enformasyon teknolojileri ve Ar- Ge'yi eklediler" diye konuştu.
Köprü ülke
Yeni yatırım teşviklerinin oldukça cazip olduğunu anlatan Gökyayla, Portekiz'in özellikle Latin Amerika ve Afrika pazarlarına açılmak isteyenler için iyi bir fırsat olduğunu ifade etti. Dünyada 250 milyon Portekizce konuşan nüfus olduğunu kaydeden Gökyayla, "Brezilya, Angola, Mozambik ve diğer ada ülkeleriyle Portekiz'in bağlantılarını kullanmak çok fayda sağlar" dedi.
2013 yılında özelleştirmeler olacak
Portekiz'de Türk iş insanlarının turizm işletmeciliği, gıda, deniz ürünleri gibi sektörlerde iş yapabileceğini söyleyen Gökyayla, "Ayrıca tekstil, petrol rafinerileri, otomobil ana ve yan sanayi, inşaat, demir-çelik gibi sektörler de Portekiz'de faal olan sektörlerdir. Aynı zamanda Portekiz'de yatırım yapmak isteyen işadamları için Portekiz'in 2013 özelleştirme programı farklı yatırım olanakları sunabilir. Havacılık hizmetleri, enerji üretimi, elektrik dağıtımı, sigortacılık, su" şeklinde konuştu.
Portekiz ile iş yapmanın Türk insanlarına çok zenginlik katacağını anlatan Gökyayla, "Avrupa'da iyi bir dost kazanıp birlikte yeni pazarlara açılabileceklerdir. Portekiz Kültürü aile yapısıyla, misafirperverliği ve samimiyetiyle Türk Kültürüne çok benzer. Türk insanı ileriye dönük sağlam ilişkiler kurabilir" dedi. Gökyayla, Portekiz'de öngörülen sektörler ve yatırım alanlarının yenilenebilir enerji, bilgi teknolojileri, inşaat (Alt ve üstyapı müteahhitliği), yapı malzemeleri, ilaç sanayi, turizm yatırımcılığı ve işletmeciliği olduğunu söyledi. İhracat yapmak isteyenlerin Lizbon'daki Ticaret Ataşemiz Bahattin Erbil (lizbon@ ekonomi.gov.tr) ile kontak kurmalarını önerdiğini söyleyen Gökyayla, ithalat ya da yatırım yapmak isteyenlerin ise Ankara'daki Portekiz Ticaret Ataşesi Celeste Mota ([email protected]) ile temasa geçebileceklerini kaydetti. Kendisine fahri@diplomatgold. com adresinden ulaşılabileceğini dile getiren Gökyayla, "Ayrıca benim Türk-Portekiz İş Konseyi Başkanlığını yürüttüğüm Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, halihazırda var olan 109 iş konseyiyle her ülkede, sektörde yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarının en önemli yol göstericilerinden biridir. Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Ajansı (AICEP ) yetkilileri de Portekiz'de iş
yapmak isteyen Türk yatırımcılara ışık tutacaktır" diye konuştu.