Portföye, Apple ve Google da dahil oldu
Artık bir tıkla dünya borsalarına ulaşabilenTürkler, Apple, Facebook gibi global büyüklükteki şirketlerin hisselerine yatırım yapmayı sevdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - Türk yatırımcısı dünya devi şirketlerin hisselerine yatırım yapmayı sevdi. Bundan 3-5 sene öncesine kadar global piyasalarda hisse almak sadece çok dar bir yatırımcı kitlesine özel bir ayrıcalık olurken bugün Türk yatırımcı bir tıkla ister Apple, ister Facebook hisse senedine sahip olabiliyor. Aracı kurumlar da isterse yurtdışındaki halka arzlara katılabiliyor.
Türkiye'de global piyasalarda en çok hisse senedi işlemi yapan İş Yatırım ve Akbank Özel Bankacılık Bölümü'nün DÜNYA'ya verdiği bilgilere göre; Türkler 2012 yılında 1 milyar dolarlık hisse senedi aldı. Özellikle ABD ekonomisinde toparlanma beklentileri nedeniyle Wall Street'te blue chip hisselere yönelen Türkler, Avrupa'daki krizden ciddi yara alan Yunan Borsası'ndan da ucuza hisse almaları dikkat çekti. Türkler özellikle ABD blue chip hisselerden Apple, Facebook, Amazon, Google gibi şirketlerin hisselerini alırken, teknoloji hisselerini de atlamadılar. Türkler için özellikle Hewlett Packard, Dell, Samsung gibi teknoloji şirketleri revaçta olurken, Bank of America, JP Morgan, Citi, National Bank of Greece, Alpha Bank gibi banka hisselerine de ilgi gösterdiler.
Türkler teknoloji şirketlerinin yüksek performansına kapıldı
Akbank Özel Bankacılık'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, 2012 yılında Akbank olarak global piyasalardaki işlem hacimlerinin 500 milyon dolar olduğunu söyledi. Türk yatırımcıların 2012 yılında ağırlıklı olarak ABD piyasalarında işlem yaptıklarını, burada ABD ekonomisinde ekonomik toparlanmanın başladığı ve bunun Avrupa'ya göre daha hızlı olacağı beklentisinin ön plana çıktığını kaydeden Galatalı, Türk yatırımcıların geçtiğimiz yıl hangi hisselere yöneldikleriyle ilgili olarak şunları söyledi: "Türk yatırımcıların daha çok ABD piyasalarında Blue Chip hisselere ilgi gösterdiklerini gördük. Teknoloji şirketlerinin yüksek performanslarını devam ettirmeleri ve oldukça revaçta olmaları Türk yatırımcılarının da ilgisini fazlasıyla çektiğini söylebiliriz. Bu alanda elbetteki Apple, Amazon, Google gibi şirketler öne çıkarken yeni ihraçlardan Facebook da oldukça ilgi gördü. Ayrıca Hewlett Packard, Dell, Samsung gibi şirketlerde akıllı telefon ve tablet satışlarının artması nedeniyle iyi bir yıl geçirdiler. Bu da hisselerin cazibesini artırdı. Apple yıl genelinde yüzde 23 civarında yükselirken Hewlett Packard yüzde 11 , Dell yüzde 8 , Amazon yüzde 6 , Google yüzde 18 getiri sağladılar. Bunun yanında banka hisselerinin ucuz kalması nedeniyle yatırımcılar banka hisselerinde de bu fırsatı değerlendirmek istediler. Burada da Bank of America, JP Morgan ve Citi öne çıkarken American Express gibi şirketler de ilgi gören diğer şirketler arasındaydı. Banka hisseleri tarafında da Bank of America yüzde 73 , JP Morgan yüzde 29, Citibank yüzde 40 getiri sağladılar."
Uzakdoğu borsalarına dikkat
Avrupa'da Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin de sıklıkla belirttiği gibi yıl sonuna doğru ekonomik toparlanmanın hızlanacağı beklentisinin mevcut olduğunu söyleyen Galatalı, bunun yanında borç sorunu konusunda ilerlemiş, bir takım sıkıntıları geride bırakmış bir Avrupa'nın borsalarının da ilgi odağı olacağını dile getirdi. Galatalı, "Bunun yanında esas beklentimiz Japonya ve Çin. Çin'den gelen veriler de iyileşmenin devamı, büyümenin sürdürülebilirliği açısından çok umut verici. 2012 yılının sonlarında Çin borsasının yükselen performansının devam edeceğini düşünüyoruz. Bunun yanında diğer uzakdoğu borsalarına olan ilgi de devam edecektir. Çevre ülkeler de bu olumlu ekonomik performanstan faydalanabilirler. Diğer taraftan merkez bankasının sınırsız bir şekilde parasal genişleme beklentisi yarattığı Japonya'nın da pozitif bir yıl izlemesinin kuvvetle muhtemel olduğunu düşünebiliriz. Bu açıdan Akbank BRIC ve FT Asya Fonlarının ön plana çıkacağı bir yıl beklenebilir."
Krizle azalan işlemler eski seviyeye döndü
Akbank olarak müşterilerimizin yabancı menkul kıymet işlemlerine aracılık ettiklerini söyleyen Galatalı, "Kriz ile birlikte azalan bu işlemler son yıllarda tekrar eski seviyesine yükselmiştir. Global piyasalardaki toparlanma eğilimi ile birlikte işlem hacminin daha da artacağını düşünüyoruz" dedi. Galatalı, İMKB ve döviz kurlarındaki hareketin yabancı borsalardaki işlemlere yansımasıyla ilgili olarak, "Not artışı ile birlikte yaratılan olumlu hava sonrasında istikrarlı bir piyasa izliyoruz. İMKB ve özellikle döviz kurlarında volatilite (oynaklık) artık çok düştü. Oynaklığın daha azaldığı bir ortamdayız. Yabancı yatırımcılar tarafından böyle bir ortam içerisinde TL cinsi varlıklara ilginin daha da arttığını görüyor ve bu ilginin devam edeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Krizden yara alan Yunanistan'dan Türkler hisse aldı
İş Yatırım Menkul Değerler AŞ Uluslararası Piyasalar Bölüm Yönetmeni Orkun Duruöz, Türk yatırımcılarının 2012 yılında her zaman olduğu gibi ABD hisse senetleri başta olmak üzere major Avrupa borsalarından ve Avrupa krizinde en çok değer kaybeden Yunanistan borsasından hisse aldıklarını kaydederek, ABD ekonomisinin diğer ülke ekonomilerine nazaran daha kuvvetli olması ve güvenli gözükmesi nedeniyle yatırımcıların bilinen blue chip hisseleri tercih ettiğini ifade etti. Yunan borsasından ucuz olan ve devlet ortaklığı olan veya tekel konumunda olan şirketleri aldıklarını kaydeden Duruöz, "Yatırımlar genelde kısa vadeli olurken ortalama getiriler yüzde 3-10 arasında gerçekleşti. Yatırımcılar daha çok Dow Jones ,S&P500 ve Nasdaq endeksinde yer alan blue chiplere yönelirken, Apple, Google, Facebook, Baidu, Citigroup, Bank of America, Zynga, GLD kodlu Altın etf'i, SLV kodlu Gümüş ETF'i, National Bank of Greece, Alpha Bank, Opap ve Eldarado Gold öne çıkan hisseler oldu" dedi.
500 milyon dolarlık hisse
İş Yatırım olarak 2012 yılında yurtdışı piyasalardaki hisse senedi işlem hacimlerinin 500 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Duruöz, 2013 yılında her zaman olduğu gibi ABD borsalarının zirvede olacağını ve parasal genişleme eşiğinde olan Japonya'nın borsasının sürpriz olabileceğini öngördüklerini dile getirdi.
Duruöz, İş Yatırım'ın yurtdışı faaliyetlerini anlattı: "İş Yatırım olarak yurtdışı piyasalarda, hisse senedi, emtia, sabit getirili menkul kıymetler, endeks, parite varlık sınıfları alım satımında aracıalık faaliyeti verilirken, finansal enstrüman olarak Spot,vadeli işlemler, opsiyon, kaldıraçlı işlemler forex ve CFD piyasalarında işlem yapılabilmektedir. 2008 kriziyle beraber yabancı menkullere ciddi talep artışı yaşanırken yüksek temettü veren şirketler, krizde sert değer kaybı yaşayan hisseler ve güvenli liman olarak algılanan altın öne çıktı. İMKB'de yaşanan gerilemeler, belirsizlikler, faiz getirilerindeki azalma sonrası yurtdışı piyasalara olan ilgi her zaman artış gösterdi."