Prim başvurularında süre uzadı

Sigortalı ve işverenler 8 Eylül'e kadar başvuruda bulunulabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, sigortalı ve işverenlerin sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılması için 8 Eylüle kadar başvuruda bulunulabilecek. 

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 5510 Yasa ile sosyal güvenlik alanında yeni bir döneme girileceği, yeni dönemde kurumun iş ve işlemlerinin etkin ve zamanında sürdürülebilmesinin tahsilat ve denetim başta olmak üzere her alanda cari dönem uygulamalarına geçilmesiyle mümkün olacağı belirtildi. 

Geçmiş dönemlere ait birikmiş alacakların yeniden yapılandırılmasına yönelik yasal düzenlemenin 26 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5763 sayılı Yasa ile yapıldığı, 28 Temmuz 2008 tarihinde sona eren yasa kapsamında ihya edilen borçlarla birlikte 26 milyar YTL civarında olan kurum alacağının 20,7 milyar YTL olarak yeniden yapılandırıldığı ifade edildi. 

Açıklamada, 28 Temmuza kadarki süreçte çok başarılı bir sonuç elde edildiği, ancak milyonları bulan borçların tamamını yapılandırmadan yararlandırmak için işlemlerin yetiştirilemediği kaydedildi. Özellikle 21 Temmuzda Halk Bankası ile yapılan kredi protokolünden yararlanmak için yeterli süre olmaması gibi nedenler ve sürenin sona ermesine rağmen borçlarını yeniden yapılandırmak üzere başvuruların sürmesi nedeniyle sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılmasının 5797 sayılı Yasa ile yeniden düzenlendiği ve 19 Ağustostan itibaren 20 gün daha uzatıldığı bildirildi. 

Buna göre, 5797 sayılı Yasa'ya göre kapsama giren borçların yeniden yapılandırılması için başvurular 8 Eylül 2008 tarihinde sona erecek. 

Ödemelerin peşin yapılması halinde gecikme zammı ve faizinin yüzde 80'i terkin edilecek. 12 aya kadar taksit seçeneğinin tercih edilmesi halinde ise gecikme zammı ve faizinin yüzde 50'si terkin edilecek. 

Peşin ödemelerin ve ilk taksitlerin ödeme süresi, yapılandırma başvurusunu takip eden ayın sonuna kadar olacak. 

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için kurumun "www.sgk.gov.tr" adresindeki ana sayfada bulunan "2008/79" sayılı genelgeden edinilebilecek. 

Halk Bankası ile yapılan kredi protokolünün, 5797 sayılı yasa hükümlerine uyarlandığı, sigortalı ve işverenlerin yararlanmasına uygun hale getirildiği belirtildi. 

Açıklamada, 5763 sayılı Yasa ve 5797 sayılı Yasa ile yapılan düzenlemelerin hizmet borçlanması olmayıp, cari mevzuat hükümlerine göre sigortalılıkları devam eden ve borçları kurumumuzca takip edilen sigortalı ve işverenleri kapsadığı, bu nedenle 8 Eylül 2008 tarihine kadar müracaat süresi bulunan bu "son beyaz sayfadan" gerçek borçluların tamamının yararlanması ve bu son fırsatı kaçırmamaları" uyarısında bulunuldu.