”Projeler aksarsa hesap soracağız”
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, hayata geçirilen projelerle ilgili aksayan bir durum olduğu taktirde gereğini yapacaklarını belirtti
DİYARBAKIR - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, "Hayata geçirilen projelerle ilgili aksayan bir durum olduğu taktirde gereğini yapacağız. Hesap soracağız" dedi.
Bakan Yılmaz, beraberinde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda yatırımcılar ile düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin orta ve uzun vadede dünyada hak ettiği yeri alması bakımından mutlaka bölgesel dengesizlikleri azaltılması gerektiğini belirterek, bu açıdan en önemli bölgelerden biri tanesinin GAP bölgesi olduğunu söyledi.
GAP bölgesinin, Türkiye'nin kaynaklarını verimsiz bir şekilde kullandığı bir bölge değil, hem kendisi hem Türkiye için değer üreten bir bölge haline gelmesini sağlamak gerektiğini kaydeden Yılmaz, şöyle dedi:
"Bölgenin yıllarca bir takım problemler yaşadığını için potansiyelleri yeterince değerlendiremedi. Türkiye'de geçmişte bölgesel gelişme ve bölgesel dengesizlikler konusunda çok şeyler söylendiğini çok planlar, programlar açıklandı. İtiraf etmek gerekirse bunlar yeterince başarılı olamadı. İyi niyetle de yapılmış olsa istenilen sonuca ulaşılamadı. Bunun sebeplerini sorgulamak zorundayız. Bu plan ve programlar incelendiğinde iki temel eksiklik görüyorum. Birincisi finansman konusu. Hazırlanan plan ve programların finansmanı iyi ayarlanmadığı sürece o planlar raflarda kalıyor. İkincisi kurumsal yapıyı iyi ayarlamak gerekiyor. Planı uygulayacak kurumları yada uygulamacıları koordine edecek yapıları doğru oluşturmak gerekiyor. Bu derslerden hareketle son dönemlerde hükümetimiz GAP Eylem Planı ilan edildi. Bu plan bence bu bölge için tarihi bir fırsat sunuyor. Çünkü bu eylem planında finansman boyutu ortaya konmuş durumda. GAP Eylem Planı yapılmamış olsaydı bu bölgeye 2008-2012 yılları arasında yaklaşık 7,5 milyar lira ödenek tahsis edilecekti. GAP Eylem Planı ile bu ödenek yaklaşık 27 milyar liraya yükseltildi.
Gerçekleştirilen eylemlerden hangi kurumlar sorumlu ise kurumsal düzeyde izleme yapacağız. Hayata geçirilen projelerle ilgili aksayan bir durum olduğu taktirde gereğini yapacağız. Hesap soracağız. Gerçekleştirilen projeden hangi kurum sorumlu ise o kurumun başındaki kişilere hesap soracağız. Bu zamana kadar ki eylem bazlı izlemeyi kurumsal bazda izlemeye dönüştürdük."
"Düzenleme yapılmalı"
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu da GAP Eylem Planı ve teşvik paketinin sektörel ve bölgesel kategorilere göre hazırlandığını belirterek, küresel ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda her iki çalışmanın da ekonominin canlanmasına katkı sunmasını beklediklerini söyledi.
Yeni teşvik paketi ile Türkiye'nin tüm bölge ve illerini kapsayan 4 kategorili bir sisteme geçildiğini hatırlatan Ensarioğlu, "Bu durum olumlu olmakla birlikte Şırnak, Diyarbakır, Elazığ ve Trabzon'un aynı kategoride yer almasını oldukça yanlış buluyoruz. Sadece 4. bölgede 4 alt bölge daha kurulabilecektir. Ayrıca teşvik paketi kapsamında yer alan geçici istihdam, mesleki eğitim düzenlemeleri de bölgesel farklılıklar dikkate alınarak düzenlenmelidir" dedi.