"2013'te aracılar kazandı"

TZD Genel Başkanı Yetkin,"2013'te üretici ve tüketici kaybetti, aracılar kazandı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin,  "2013'te üretici ve tüketici kaybetti, aracılar kazandı" dedi.

Yetkin, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gıda ve tarım ürünleri fiyatlarında yaşanan dalgalanmaları değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre 2013 enflasyonunun yüzde 7.40 olarak gerçekleştiğini, gıda fiyatlarındaki yıllık artışın ise yüzde 9,7'yi bulduğunu belirten Yetkin, tarımda üretici fiyatlarının ise 12 aylık ortalamalara göre yüzde 1,34 düştüğünü söyledi.

Tüketicinin, gıda ve tarım ürünlerini genel enflasyonun üzerinde satın aldığını, üreticinin ise önceki yıla göre daha az gelir elde ettiğini savunan Yetkin, "2013'te üretici ve tüketici kaybetti, aracılar kazandı" diye konuştu.

Yetkin, 2014'te gıda fiyatlarında artış beklediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Tarımsal üretimin mazot, ilaç, gübre ve tarım makinaları açısından önemli ölçüde ithalata bağımlı olduğu düşünüldüğünde, döviz fiyatlarındaki artışa bağlı olarak tarım ve gıda ürünlerindeki enflasyonun, 2013'ten yüksek olması kaçınılmaz görünüyor. Bu da üretici ile tüketicinin daha büyük zarara uğraması, ticaret kesiminin ise daha yüksek kar sağlaması anlamına geliyor. 

Bu durumda, üreticinin korunması açısından mazot, ilaç ve gübre fiyatlarındaki artışlara karşı destekleme primlerinin artırılması, tarımsal destekleme fonunun GSMH'nın asgari yüzde biri düzeyine çekilmesi ve üreticileri tüccar ve süpermarketler karşısında korumayı amaçlayan önlemlerin alınması büyük önem taşıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir