"2023 hedefi tamamıyla mantıklı"

ABD Ticaret Bakanı Bryson, "Aramızdaki ekonomik ilişkilerin geleceği gerçekten parlak. Haziran'da Türkiye'de yapılacak toplantıya bizzat katılmayı planlıyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Ticaret Bakanı John Bryson, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geleceğinin "gerçekten parlak" olduğunu belirterek, Stratejik Ekonomik ve Ticaret İşbirliği Çerçevesi kapsamında Haziran ayında Türkiye'de yapılacak toplantıya bizzat katılmayı planladığını söyledi.


Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Center for American Progress adlı düşünce kuruluşunun organizasyonuyla, ABD'nin başkenti Washington'da "Türk-Amerikan Ekonomik İşbirliğinin İnşa Süreci" konulu program düzenlendi.


Programa, ABD Ticaret Bakanı Bryson, ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve İş Çevresinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Jose Fernandez, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve ABD ve Türk iş dünyasını temsilen çok sayıda davetli katıldı.


Bakan Bryson, burada yaptığı konuşmada, TUSKON'un Amerikan iş toplumunun yakın dostu olduğunu belirterek, programa gösterilen ilginin iki ülke arasında güçlü köprüler kurmaya olan bağlılığını gösterdiğini söyledi.


Türkiye'nin küresel ekonomik oyuncu olmaya başladığını belirten Bryson, bu dönemi "Türkiye'nin anı" olarak tanımladı. Edison International'ın Üst Yöneticisi (CEO) olarak 1990'lı yıllarda Türkiye'ye gittiğinde o potansiyeli ilk elden gördüğünü dile getiren Bryson, "O günden bu yana, Türkiye'nin çarpıcı şekilde büyüdüğünü görüyorum. Ankara'nın, Türkiye'yi, 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri yapma amacı, tamamen mantıklı bir hedef" ifadesini kullandı.

"Ekonomik ilişkilerimizin geleceği gerçekten parlak"

Bryson, her zaman yakın siyasi ve askeri bağları bulunan ABD ve Türkiye'nin halkları arasındaki ilişkilerin de her geçen gün güçlendiğini belirterek, Coca-Cola'nın Üst Yöneticisinin Muhtar Kent olduğunu ve ABD'de 13 bin Türk öğrencinin eğitim gördüğünü hatırlattı.
ABD'deki 1 milyondan fazla Türk kökenli Amerikalının da ülkelerine zenginlik kattığını dile getiren Bryson, "ABD, tüm bu kişilerin katkılarından büyük yarar sağlıyor. ABD ve Türkiye'nin karşılıklı güçlü bağlılıklarını sürdürmesiyle, aramızdaki ekonomik ilişkilerin geleceği gerçekten parlak" diye konuştu.
 

Bryson, iki ülkenin ticari ilişkilerini geliştirmek için 2009'dan bu yana atılan adımların meyvelerini daha şimdiden vermeye başladığını, Türkiye'nin ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal İhracat Girişimi'nin anahtar ülkelerinden biri olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Bakanlık olarak biz de bu çabalara öncülük ettik. Bu çabalarla, sadece 2 yıl içinde ABD'nin Türkiye'ye ihracatının 2 kat arttığını söylemekten mutluyum. Türkiye'nin ABD'ye ihracatı da rekor düzeylere yaklaştı ve bu, Türkiye'nin dünyanın geri kalanına ihracat oranından daha fazla bir büyüme. Tüm bunların sonucunda, ticari ilişkilerimiz geçen yıl 20 milyar dolara çıktı. Bu güzel bir haber, ama daha sadece başlangıç çizgisi aştık. Ülkelerimiz arasındaki ticari akış artacaktır."

Haziran'da Türkiye'ye gidecek

Bunun için 2010 yılında açıkladıkları Stratejik Ekonomik ve Ticaret İşbirliği Çerçevesi'nin sadece ticaret değil, birçok alanda ortak çıkarların geliştirilmesi açısından çok önem taşıdığını anlatan Bryson, bu kapsamda Haziran'da Türkiye'de yapılacak toplantıya da bizzat katılmayı planladığını açıkladı. Bryson, yardımcısı Michael Camunez'in toplantının zemin hazırlıkları için şu anda Türkiye'de olduğunu kaydetti.


İki ülkenin ticaretteki güçlü yönlerine değinen Bryson, Türkiye'nin Avrupa'nın yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarıyla güçlü ticari ilişkileri bulunduğunu, ABD'nin de güçlü patent sistemi ve tedarik zincirine sahip olduğunu vurguladı. Bryson, iki ülke iş adamlarının Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ortaklık kurması ve Amerikan teknolojisinin, Türkiye'de, yenilenebilir enerji ve altyapı gibi sektörlerdeki büyüyen talebe yardımcı olması gibi durumların iki tarafa da kazanç sağlayacağını dile getirdi.


Bryson, ticaretteki zorluklar açısından da Türkiye'deki mevzuatın "yeteri kadar şeffaf ve öngörülebilir" olmadığını ve ilaç ve tarım gibi alanlarda piyasaya girişte bazı endişelerin bulunduğunu söyledi. Bryson, ayrıca bazı Amerikan firmalarının, yazılım ve internet korsanlığının yanı sıra marka ve telif hakkı ihlali sorunlarıyla karşılaştığını kaydetti.


Ancak, Türkiye'nin bu konuları ele aldığını ifade eden Bryson, "Türk iş dünyasının daha istikrarlı, öngörülebilir ve yatırımcı dostu olmasına yardım etmede, meslektaşlarımızla birlikte çalışmak istiyoruz. Bu iki ülkeye ve tüm vatandaşlarımıza yarar sağlayacaktır" dedi.

"Türk iş adamlarıma mesajım..."

Öte yandan, Türkiye'de istikrarlı şekilde devam eden doğrudan ABD yatırımlarının daha da artırılabileceğini belirten Bryson, Türkiye'nin ABD'deki yatırımlarının ise görece mütevazi kaldığını ama gelişme gösterdiğini anlattı. Türk Kermit firmasının Indiana'nın Muncie kentine yatırım planından bahsederek bu örneklere daha çok ihtiyaçları olduğunu belirten Bryson, "Benim Türk iş adamlarına mesajım çok açık: Amerika'da yatırım yapmanızdan memnuniyet duyarız" dedi.
ABD'ye yatırım çekmek için oluşturulan "SelectUSA" girişiminden söz ederek, bakanlık çalışanlarının, Türk iş adamlarına ABD'ye yatırım için yardım edeceğini vurgulayan Bryson, ayrıca, Türk iş adamlarını sonbaharda Washington'da yapılacak "Birinci Yılık SelectUSA Yatırım Zirvesi"ne davet etti.


Bunun yanında, Ford-Otosan, THY-Boeing gibi her alanda daha çok ticari işbirliklerine ihtiyaç olduğunu söyleyen Bryson, konuşmasını, eşi ve 4 kızıyla Türkiye'yi ziyaretlerinde, pazarlarda yaptıkları alışverişlere yönelik hala canlı hatıralarının bulunduğunu anlatarak tamamladı.

"Amerika güzel bir ortak olabilir"

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral da kendilerini Türk-Amerikan ticari ilişkilerini geliştirmeye adadıklarını belirterek, bu yıl Türkiye'den 12 delegasyonun ABD'deki 21 farklı eyaleti ziyaret ettiğini, yıl sonuna kadar 11 delegasyonun daha ABD'ye geleceğini söyledi.


Türk vatandaşlarına ABD pazarındaki potansiyel ve fırsatları göstermek istediklerini belirten Meral, "Washington eyalet kongresinin ve Mississippi ve Kansas eyaletlerinin senatolarının bildirileri bizim yüksek vaatlerimizin ve başarılarımızın göstergesidir. Gezilerin meyvelerini görmek bizim için en büyük ödüldür" dedi.


Meral, iki ülkede ticareti geliştirmek için daha iyi yollar araştırdıklarını da ifade ederek, "Buraya bunu açık şekilde söylemek için geldik. Sektörlerinde lider şirketleri yöneten 15 adet yönetim kurulu üyemizle bu önemli işbirliğini desteklemek için buradayız" diye konuştu.


Meral, ayrıca, "Bölgedeki gelişmeler Türkiye'yi ve Türk müteahhitlerini ön plana çıkardı ve onlar da uluslararası finansmanlar ve işbirliği yapacak ortaklar arıyorlar. Amerika, bütün alanlarda bizim için güzel bir ortak olabilir. ABD'deki ticaretin yüzde 50'si şirket içi ticaret ve biz bu karşılıklı ticari ilişkiyi geliştirmeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.