"3G ile havadan yeni otoyollar kurulacak"

BTK Başkanı Acarer, GSM ara bağlantı ücretlerini düşürerek operatörler arası arama ücretlerini makul düzeye getirmeyi hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerinin (3G) hayata geçmesiyle "havadan yeni otoyollar kurulacağını ve genişbant internet kullanıcı sayısının çok fazla artacağını" bildirdi.

BTK Başkanı Acarer, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından organize edilen Bilişim'08 Kurultayı'nın açılışında konuşarak, GSM ara bağlantı ücretlerini düşürerek operatörler arası arama ücretlerini makul düzeye getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Mobil iletişim sektöründeki 3 operatör arasında ciddi bir rekabet olduğunu belirten Acarer, rekabetin numara taşınabilirliği uygulamasının başlatılması ile arttığını ve bunun tüketiciye olumlu yansıdığını anlattı.

Sabit iletişimde 53 operatör bulunduğunu ifade eden Acarer, "Ancak hiçbiri Türk Telekom kadar geniş çaplı değil. Çabamız bunların da kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak" dedi. Şehir içi telefon hizmetini rekabete açmayı amaçladıklarını dile getiren Acarer, mobil sanal operatörlerin yetkilendirilmesinin de önümüzdeki ay yapılacağını vurguladı. Acarer, 3G ihalesinin gelecek hafta yapılacağına dikkati çekerek,  "Havadan yeni otoyollar kurulacak. Genişbant internette yeni imkanlar ortaya çıkacak. 3G ile genişbant internet kullanıcı sayısının çok fazla artacağını düşünüyorum" dedi.

'e-devlet Kapısı Projesi'

TÜRKSAT A.Ş. Genel Müdürü Özkan Dalbay da günümüzde bilişim ve iletişim teknolojilerinden en geniş şekilde yararlanmanın ülke vizyonunun vazgeçilmez parçası olduğunu söyledi.  Dalday, "Tüm kamu kurumlarının işbirliği ve koordinasyonu ile yürütülen ve teknik altyapısı tamamlanan 'e-devlet Kapısı Projesi' hizmete açılışa hazır hale getirilmiştir" diyerek, 4 bin 400 ilköğretim okuluna TÜRKSAT uyduları üzerinden internet hizmeti sunulmaya başlandığını hatırlattı.

Dalbay, uydu görüntülerine dayalı bilişim projelerini geliştirmeyi ve kaçak yapılaşma takibi, doğal afet zararlarının tespiti gibi alanlarda uydu görüntülerine dayalı çözümler geliştirerek kamu kurumlarının hizmetine sunmayı hedeflediklerini de anlattı.

"Sabit hatlar rekabete açılsın"

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de telekomünikasyon sektörünün kablosuz iletişim alanında 3 firmanın kıyasıya bir rekabet içinde olması nedeniyle ara bağlantı ücretlerinin AB ortalamasının yüzde 60 aşağısında olduğunu aktararak, sabit hat iletişiminde ise yalnızca bir operatörün pazarın neredeyse tamamını aldığını ifade etti. "Bu yüzden de rakamlara bakarsanız o kesimdeki ara bağlantı ücretleri AB'nin üstünde" diyen Ciliv, son dönemde yapılan özelleştirmenin yanında sabit pazarın da rekabete açılmasını dört gözle beklediklerini belirtti.