"AB'den uzaklaşmadan doğuya yaklaşmalıyız"

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, dünyanın ekonomik sıkıntı yaşadığını belirterek, "Türkiye, AB'den uzaklaşmadan doğuyla ticaret yapmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Sakarya Sanayici ve İşadamları Derneğince (SASİAD) Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen vergi rekortmenleri ödül töreninde konuşan Onatça, büyüme trendindeki Türkiye'de orta gelir tuzağına dikkat çeken önemli bir rapora imza attıklarını belirterek, değişkenleri ele alarak illerin ekonomik yapısını ve büyüme performansını değerlendirdiklerini anlattı. 

Türkiye'de Sakarya'nın arasında bulunduğu 14 kentin orta gelir tuzağı riski bulunmadığına işaret eden Onatça, 40 kentin orta gelir tuzağında bulunduğunu, 27 kentin ise yoksullukla mücadele ettiğini kaydetti.  

Onatça, Fitch'in kredi notunu yükseltmesi, IMF'ye borcun kapatılması, demokratikleşme paketi ve barış için atılan adımların dünya ekonomisinin sıkıntıda olduğu dönemde gözlerin Türkiye'ye çevrilmesine ve ekonomik beklentilerin zaman zaman artmasına neden olduğunu savundu. 

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylar, Reyhanlı katliamı, Suriye'deki iç savaş, dış borçlanmanın yüksekliği ve cari açık riski gibi olumsuzlukların Türkiye'den beklentilerin gözden geçirilmesine neden olduğuna işaret eden Onatça, "Bu kırılganlıklar ortadan kaldırılmadığı sürece olumlu bir gelişmenin kısa sürede tersine dönmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz ancak her olumsuzlukta biz yine de moralimizi yüksek tutmalıyız. Dünya dengelerini etkileyebilecek güçte büyük ve sarsılmaz bir ekonomiye sahip olmamız için öncelikle kendimize güvenerek sorunlarımızın üzerine azim ve kararlılıkla gidebilmeliyiz" diye konuştu. 

"Türkiye'nin doğru hamleler yapması, olumsuz etkileri azaltır"

"ABD Merkez Bankasının parasal genişleme politikasını terk edecek olması, Çin ve Hindistan ekonomilerinde yılın ilk yarısında görülen yavaşlama, Avrupa ülkelerinin henüz durgunluktan çıkmış olması bu yıl da dünyanın ekonomik olarak sıkıntıda olduğunu gösteriyor" diyen Onatça, bu koşullar altında Türkiye ekonomisinin de beklenen büyüme rakamlarını yakalayamayacağının öngörüldüğünü söyledi. 

Onatça, Türkiye'nin yeniliklerin ve refahın simgesi haline gelen Batı'dan uzaklaşmadan, Orta Doğu ve Uzak Doğu gibi alternatif pazarlarda yer alması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin de kaçınılmaz olarak etkilendiği bu süreçten çıkmak için doğru hamleler yapması ve AB ile açılacak fasıllarla yeniden başlayacak müzakere sürecini de bu noktada doğru değerlendirmesi, olumsuz etkilerin azalmasına yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu. 

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği sürecine destek verdiklerini ifade eden Onatça, sürecin Türkiye demokrasisine ve ekonomik gelişimine olumlu katkı sağlayacağını dile getirdi.  

Onatça, IMF'nin öngörülerine göre Türkiye'de milli gelire oranla yüzde 7,4 cari açık ve yüzde 3,8 düzeyinde büyüme beklendiğine dikkati çekerek, geçen yıl yüzde 2,2 büyüyen ülke ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,9, ikinci çeyreğinde ise yüzde 4,4 büyüdüğünü anımsattı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir