"Araç muayene 'harç alınan rutin bir işleme' dönüşmüştü"

Kara Ulaştırması GM Yardımcısı Kemaloğlu, araç muayene istasyonlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ıZMıR - Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayene istasyonları hizmete girdiğinden bu yana yapılan muayenelerde 98 bin 441 aracın muayeneye tabi tutulduğunu, bunların yüzde 47'sinin muayeneden geçemediğinin görüldüğünü söyledi. 

Araç muayene istasyonlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Kemaloğlu, araç muayene hizmetinin dünyada stratejik ve güvenlik unsurundan çok, "trafik güvenliği" yönünden teknik bir iş olarak bakıldığını, bu nedenle muayene hizmetinin özelleştirilmesinin gerçekleştirildiğini aktardı. 

Kemaloğlu, Avrupa ülkelerinde de muayene hizmetinin özel girişimciler tarafından yapıldığını, devletin denetimci görevini üstlendiğini belirterek, özelleştirme öncesi bu hizmetin "harç alınan rutin bir işleme" dönüşmüş olduğunu, devletin bu işleyişin yürümediğinin farkına vararak işi özel sektöre yaptırmaya karar verdiğini dile getirdi. 

Araç muayene istasyonlarının 15 şubat 2009 tarihinden itibaren 81 ilde tamamlanmış olacağını ve bu tarihten itibaren bu hizmetin tamamen buralarda yapılacağını ifade eden Kemaloğlu, ücretlendirmede daha öncesine göre herhangi bir değişiklik olmadığını, ücretlerin belirlenmesinin tamamen Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığının denetimi altında olacağını dile getirdi. 

Kemaloğlu, "Bugüne kadar yapılan muayenelerde 98 bin 441 araç muayeneye tabi tutuldu. Periyodik kontrole gelen araçların maalesef yüzde 47'sinin muayeneden geçemediğini görmekteyiz" dedi. 

Türkiye'de trafik kazalarında her yıl 5 binden fazla insanın öldüğünü, 150 insanın yaralandığını aktaran Kemaloğlu, yeni modelin trafikte kaza sayılarının azalmasında rol oynayacağını söyledi. 

 

Devlete 10 milyar dolar katkı

TÜVTÜRK Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yerdelen ise özelleştirme sürecinin bazı sivil toplum örgütlerinin açtığı davalar nedeniyle uzadığını, bu nedenle 3 yıl kaybedildiğini belirterek, "Araçların güvenli gidişi için gerekenlerin yapıldığı, kazaların azaldığı bu sistem gecikmeli uygulamaya geçmiştir" dedi. 

Özelleştirme ihalesini 613,5 milyon dolarla Doğuş Grubu, Akfen ve Tüv Süd ortaklığıyla kurulan TÜVTÜRK'un aldığını hatırlatan Yerdelen, kurulacak ve işletilecek istasyonlar için 300 milyon dolar yatırım bedeli belirlediklerini söyledi. 

Yerdelen, araç muayene istasyonlarının Türkiye'de önemli işlerden biri haline geldiğini dile getirerek, "Bu yıl sonuna kadar Türkiye'nin her köşesinde batı standartlarında 189 istasyon açmayı hedefliyoruz" dedi. Özelleştirme bedelinin peşin olarak ödendiğini anlatan Yerdelen, "Yatırımlar hiçbir sıkıntı olmadan devam ediyor" diye konuştu. 

TÜVTURK Genel Müdürü Naci Başerdem ise istasyonların tümünün faaliyete geçmesiyle 81 il ve 855 ilçede hizmet vereceklerini, 189 sabit, 80 gezici toplam 269 istasyon ve 537 kanalda araç muayenesinin yapılacağını söyledi. 

1.800 kişiye istihdam yaratacaklarını aktaran Başerdem, özelleştirme ve yatırım bedelinin dışında her yıl ciro üzerinden verilecek Hazine payıyla gelirin paylaşılacağını, böylece devlete 20 yılda 10 milyar dolarlık katkı sağlanacağını ifade etti. 

Başerdem, araç muayenelerini zamanında yaptırmayanlardan alınacak gecikme cezalarının da Maliye Bakanlığına verileceğini söyledi. 

 

"ızmir'deki istasyonlarda yüzde 23-25 araç muayeneden geçemedi"

 

ızmir'de 3 tanesi merkezde, 5 tanesi ise Aliağa, Bergama, Ödemiş, Tire ve Torbalı ilçelerinde olmak üzere toplam 8 istasyonun Pazartesi gününden bu yana hizmet vermeye başladığını anlatan Başerdem, gezici istasyonların da Ağustos ayından itibaren faaliyete geçeceğini kaydetti. 

Başerdem, ızmir'deki istasyonlarda günde ortalama 700 aracın muayene edildiğini, bunların yüzde 23-25'inin muayeneden geçemediğini, muayeneden geçen araçların oranının Türkiye genelinden yüksek olduğunu sözlerine ekledi. 

ızmir'de faaliyete geçen istasyonları işletecek Akça Holding-Aktur Aş Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça ise Denizli ve ızmir'den sonra Aydın ve Manisa'daki istasyonlar faaliyete geçtiğinde Aktur Aş'nin alt işletmeciliğini üstlendiği il sayısının 4'e istasyon sayısının 20'ye ulaşacağını söyledi.