"Arap Baharı" Gaziantep'in hızını kesmedi

Gaziantep'ten 2012 ocak-ekim döneminde Libya'ya yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 203, Mısır'a yüzde 120, Bahreyn'e yüzde 79, Yemen'e yüzde 46 ve Irak'a yüzde 30 artış gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


GAZİANTEP - Gaziantepli iş adamlarının, bu yılın ocak-ekim döneminde "Arap Baharı"nın yaşandığı ülkelere ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre önemli oranda arttı.
Dünyanın dört bir tarafına ihracat yapan Gaziantepli firmalar, uluslararası iş tecrübesi sayesinde Arap dünyasında yaşanan büyük değişimi fırsata çevirerek, ihracatında önde gelen bu pazarlara dış satımını artırma başarısı gösterdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, "Arap Baharı" yaşanan ülkelerden Libya'ya 2012 yılının ocak-ekim döneminde Gaziantep'ten yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 203,2 artışla 159 milyon 286 bin dolar oldu.
Aynı dönemde, Mısır'a yapılan ihracat yüzde 120,8 artışla 120 milyon 178 bin dolara, Bahreyn'e yüzde 79 artışla 3 milyon 84 bin dolara, Yemen'e yüzde 46 artışla 16 milyon 535 bin dolara, Irak'a yüzde 30,7 artışla 1 milyar 928 milyon dolara, Fas'a yüzde 21,8 artışla 33 milyon 903 bin dolara, Suudi Arabistan'a yüzde 18 artışla 256 milyon 364 bin dolara ve Lübnan'a yüzde 9,6 artışla 19 milyon 356 bin dolara yükseldi.
Gaziantep'in ihracatta gösterdiği başarıyı AA muhabirine değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, komşu ve çevre ülkelerle ihracata büyük önem verdiklerini söyledi. Gaziantep ihracatının ülke gruplarına dağılımına bakıldığında Ortadoğu ve Afrika'nın önde geldiğini ifade eden Konukoğlu, Irak'ın ise Gaziantep'ten yapılan ihracatın yüzde 40'ını tek başına karşıladığını söyledi.

"170'in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz"

"Arap Baharı" yaşanan ülkelerdeki siyasi gelişmelerin Gaziantep'in ihracatına etkisinin sınırlı kaldığını belirten Konukoğlu, şöyle devam etti:

"Bu gelişmelerin Gaziantep ihracatında önemli bir etkisi yok. Bir tek Suriye'nin etkisi oldu. Suriye aynı zamanda bizim geçiş güzergahımızdı. Şu anda Ortadoğu'ya ihracatımızı gerek Ro-Ro gemileriyle gerekse konteyner gemileriyle gönderiyoruz. Bu da maliyetlerimizi artırdı, kar marjlarımızı düşürdü. Suriye'deki olayların bitmesi halinde dış ticari ilişkilerimiz eski seviyesine döner, tekrar transit olarak kullanabiliriz."
Gaziantep'in 170'in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Adil Konukoğlu, "Her geçen gün ihracatımız artıyor, halen komşu ülkelere de ihracatımız artıyor. Suriye'de düşüşümüz var. Suriye'nin bizim ihracatımız içerisinde en yüksek olduğu dönem 133-135 milyon dolar civarındaydı. Bu şekilde değerlendirdiğimizde Suriye'nin çok büyük etkisinin olmadığını görürüz" dedi.

"Komşu ülkelere ihracatımız artıyor"

Bu yılın ocak-ekim döneminde Gaziantep'ten geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,4 artışla 4 milyar 781 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Konukoğlu, "2012 sonunda 6 milyar dolar ihracatı gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Türkiye'nin toplam büyümesinin en az 2 katı büyüyeceğimiz konusunda hiçbir tereddütümüz yok" diye konuştu.
Konukoğlu, bu yılın çok zor geçmeyeceğini, fakat 2013 yılına ilişkin bazı çekinceleri olduğunu dile getirdi.
Gaziantep olarak 2013 yılında komşu ülkelere ihracatlarında çok büyük değişiklik beklemediğini kaydeden Konukoğlu, en az bu yılki kadar ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi.