"AVM'lerin yabancı para cinsinden kiraları bugünün ticaretine uygun değil"
BMD Başkanı Akyiğit, ağır yükün alışveriş merkezlerince paylaşılmasını ve gecikmeksizin adil kira uygulamasına geçilmesini istedi
İSTANBUL - Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ekrem Akyiğit, "AVM'lerin yabancı para cinsinden kiralamaları sürdürmekte ısrarcı olmalarının bugünün ticaretine uygun olmadığını" kaydetti.
Ekrem Akyiğit yaptığı yazılı açıklamada, Mart 2008'de 1,21 olan dolar kurunun yüzde 48'lik devalüasyonla bugün 1,80'e dayandığını belirterek, kur farkının yarattığı aylık ortalama 45 milyon TL'lik ağır yükün alışveriş merkezlerince paylaşılmasını ve gecikmeksizin adil kira uygulamasına geçilmesini istedi.
Akyiğit, 1,80 TL'ye dayanan dolar kuru nedeniyle bir yıl öncesine göre alışveriş merkezlerine aylık bazda 45 milyon TL daha fazla ödeme yapmak durumunda kaldıklarını vurgulayarak, "Hiç hesapta olmayan bu ağır yük karşısında alışveriş merkezleri yatırımcıları, en büyük partnerleri olan markaların yaşayabilmesi için ellerini taşın altına koymalı, kur sabitlemesine giderek kiraları indirmeliler" dedi.
"Dayanma sınırının ötesine geçtik"
Alışveriş Merkezleriyle ilgili sıkıntıları en aza indirmek için çözüm arayışında olduklarını bildiren Akyiğit, şunları kaydetti:
"Biz markalar olarak yurt içinde ürünümüzü TL cinsinden alıp satarken, tedarikçimize TL ile öderken, müşterimiz bize TL ile ödeme yaparken, alışveriş merkezlerinin yabancı para cinsinden kiralamaları sürdürmekte ısrarcı olmaları bugünün ticaretine uygun değil. İçinde bulunduğumuz zor koşullar daha da ağırlaşıyor. 2008 Mart'ında dolar kuru 1,21 iken bugün itibarıyla kur 1,80 TL'ye dayandı. Bu yüzde 48 oranında devalüasyon anlamına geliyor.
BMD üyesi firmaların 2 milyon metrekareyi aşan toplam satış alanının yarısını alışveriş merkezlerindeki mağazalarımız oluşturuyor. AVM'lerde metrekare başına kira aralığı 50-100 dolar arasında değişiyor. 75 doları baz almamız halinde alışveriş merkezlerine her ay 75 milyon dolar kira ödediğimiz ortaya çıkıyor. 2008 yılı Mart ayında bu tutar TL cinsinden 91 milyon TL iken bugün itibariyle bu 135 milyon TL'ye çıkmıştır. Kriz ortamında, karsız satış politikasının uygulandığını da göz önünde bulundurduğumuzda yaptığımız bu hesap bile sorunun büyüklüğünü gözler önüne seriyor."
Akyiğit artık dayanma sınırının ötesine geçtiklerini vurgulayarak kiralarda adil bir uygulama talep ettiklerini ifade etti.