"Bakliyat fiyatlarını spekülatörler abartıyor"

TESK Genel Başkanı Palandöken, "spekülatörlerin yine iş başında olduğunu" ifade ettiği açıklamasında, bakliyat fiyatlarındaki artışın spekülatörler tarafından abartıldığını, önümüzdeki yıl bu sıkıntının yaşanmayacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur ve barbunya gibi bakliyat ürünlerinin fiyatlarının spekülatörler tarafından abartıldığını savundu. 

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, "spekülatörlerin yine iş başında olduğunu" ifade etti. Palandöken, şunları kaydetti: 

"Adeta pireyi deve yapıyorlar. 18 lira olduğu söylenen kuru fasulyenin kilosu şu anda perakende de 6 liraya, nohutun kilosu 2 ila 4 lira arasında bir fiyata satılmaktadır. Kırmızı mercimeğin kilosu 4 liraya, osmancık pirinci 4 liraya, baldo pirinç 5 liraya ve ithal pirinç ise 2,5-3 lira arasında satılmaktadır. Bulgurun satış fiyatı ise 1,5 ila 2 lira arasında değişiyor. Barbunya ise 5,5 liradan satılmaktadır" 

Dünyada kuru bakliyat üretiminde sıkıntı yaşandığını belirten Palandöken, Türkiye'de de girdi maliyetlerinin fazla olması sebebiyle kısıtlı bir üretim olduğunu ancak önümüzdeki yıl bu sıkıntının yaşanmayacağını ifade etti.  

"Önümüzdeki yıl fiyatlar mevcut fiyatların altına inecektir. Burada yapılması gereken üreticinin maliyetlerini düşürmek için desteklenmesidir" değerlendirmesinde bulunan Palandöken, şu an yaşanan "küçük" fiyat artışının üretimin azlığından kaynaklandığına işaret etti. Palandöken, "Kimse spekülatörlere inanmasın ve gönül rahatlığı ile kuru fasulye, pilavını yesin. Fiyatlar abartıldığı gibi yüksek değil" görüşünü savundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir