"Beyaz altın"da rekolte düşük bekleniyor

Şanlıurfa'da, zararlı böcekler bu yıl rekolteyi olumsuz etkileyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANLIURFA - Türkiye'de toplam pamuk üretiminin 3'te birinden fazlasını karşılayan Şanlıurfa'da, zararlı böceklerin bu yıl rekolteyi olumsuz etkileyeceği bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, bir tohum firması genel koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart ile kent merkezi, Harran ve Akçakale ilçelerindeki pamuk ekim alanlarında araştırma yaptı.

Pamuk üreticisinin "emiciler" olarak isimlendirdiği Lygus ve bitki tahtakurusunun pamuğa ciddi oranda zarar verdiğini belirlediklerini aktaran Öztürkmen, bu zararın pamuk rekoltesini olumsuz etkileyeceğini vurguladı.

Böceklerin kozalarda emgi yapılan yerlerde siyah leke oluşturduğuna ve döküm nedeniyle ürün azalmasına sebebiyet verdiğine dikkat çeken Öztürkmen, "Şanlıurfa'daki pamuk ekim alanlarında mücadele yapılmayan tarlalarda bu durumun zararı dikkat çekecek düzeyde. Tarlalarda bitkinin üst yarısında tarak ve kozaların dökülmesi nedeniyle verim önemli düzeyde azalır ve bu durum da Şanlıurfa pamuk rekoltesini ciddi oranda olumsuz etkiler" dedi.

Üreticilerden böceklere karşı önlem almasını isteyen Öztürmen, mücadele eşiğine ulaşan alanlarda ise uygun ilaçla kimyasal mücadele yapılmasını önerdi.

Prof. Dr. Cafer Mart da pamuk bitkisinde fizyolojik dökülme dışında gelişme ve gübre dozlarındaki dengesizlik, su stresi, hastalık ve zararlıların etkisi, çiçeklerin döllemsiz olması, kuru rüzgar, şiddetli sıcak, ani sıcaklık değişimi gibi çevresel nedenlerle tarak ve koza dökümleri gerçekleşebildiğini kaydetti.

Bu sezon kenteki pamuk alanlarında "Lygus" ve bitki tahtakurularının neden olduğu tarak ve koza dökümlerinin önemli boyutlara ulaştığına değinen Mart, üreticilerin bu zararlı hayvanlar konusunda duyarlı olmasını istedi.