"Brisa, krizden başarıyla çıkacak"

Sabancı, Brisa'nın 20. yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Brisa'nın 20'inci yaşı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında krizin olası etkilerini değerlendiren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Brisa'nın geçmiş krizlerde olduğu gibi bu krizden de başarıyla çıkacağına inandığını söyledi.

Sabancı, 20 yılda geriye bakıldığında, Türkiye'nin geçirdiği krizleri göz önüne aldıklarını ifade ederek, 1999 yılında yaşanan deprem nedeniyle Brisa'nın yarıdan fazlasının yıkıldığını ve çok kısa zamanda fabrikanın yenilendiğini vurguladı.

Sabancı, 2001 krizinin, ihracata daha da önem vermeleri, pazarları daha da çeşitlendirmeleri ve bu konuda daha hızlı hareket etmelerini sağladığını vurgulayarak, yaşanmakta olan ve reel sektöre etkisi görülen yavaşlaman dönemlerinde, yönetim anlayışları ve yönetim değerlerinin çok öne çıktığı söyledi.

Bu dönemlerde süreçlere yeniden baktıklarını dile getiren Sabancı, şöyle konuştu:

"Ben inanıyorum ki arkadaşlarımın bu konuda çok birikimi ve çok yetkinliği var. Bir şeyi yine tekrarlamak istiyorum, ben bu krizden Brisa'nın, geçmiş krizlerde de olduğu gibi başarıyla çıkacağına inanıyorum. Bu dönem rakiplerimizden daha hızlı olma dönemi ve umuyorum ki Brisa'daki arkadaşlarım rakiplerinden daha hızlı ve daha başarılı olacaklar. Geçmiş tecrübeler bize bu dönemde de, bunu başaracağımızı gösteriyor."

"Bütçemizi aynen gerçekleştiriyoruz"

Güler Sabancı, Avrupa'daki otomotiv piyasasındaki daralma nedeniyle hedeflerde aşağı yönlü bir revize olup olmayacağının sorulması üzerine de, şunları kaydetti:

"Bu seneyi ben biliyorum ki arkadaşlarım planladıkları, bütçedeki gibi gerçekleştiriyorlar. Piyasanın yavaşladığı, son birkaç aydır satışlarda bir yavaşlama olduğu da bir gerçek. Ama bana getirilen çok radikal bir resim yok. Son birkaç aydır yavaşlama var. Bu sene bütçemizi aynen gerçekleştiriyoruz. 2009 için de arkadaşlarım bütçe çalışması yapıyorlar."

Sabancı, "Geçmiş tecrübemiz, bugüne kadar koyduğumuz hedefleri gerçekleştirdiğimizi gösterdi" dedi.

"Mısır'da fabrika kurmak 'bir ihtimal' "

Bridgestone Corporation Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Shoshi Arakawa ise Mısır'da fabrika yatırımı yapılıp yapılmayacağına yönelik bir soru üzerine, "Dürüst olmak gerekirse, Brisa'da işçilik maliyetleri yüksek. Fiili olarak, ikinci fabrikayı Mısır'da kuracağız gibi herhangi bir durum mevcut değil. İhtimal olabilir diyebiliriz" şeklinde yanıtladı.Arakawa, Mısır'da bir fabrika gibi bir görüş ve düşünceleri bulunmadığının altını çizerken, fiziki bir hazırlık, düşünce ve planlamanın mevcut olmadığını söyledi.