"Bursa siyah inciri" ABD pazarına açılıyor

İncirin ABD'ye ihracatı için Bursa'ya gelen ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, incelemelerde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Ünü dünyaya yayılan "Bursa siyah inciri"nin Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ihracatı için Bursa'ya gelen ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, incelemelerde bulundu.


Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin (UYMSİB) daveti üzerine Bursa'ya gelen ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri, Uludağ İhracatçılar Birliği'nde düzenlenen toplantıda, "Bursa siyah inciri"nin ABD'ye ihraç olanakları, uygulanan karantina önlemleri ve ihraç izni için atılan adımlar konusunda bilgilendirildi.


ABD Tarım Bakanlığı denetleme heyetinden Devaiah A. Muruvanda, Hala Toubia-Rahme ve Adly Ibrahim, toplantının ardından UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı eşliğinde ilk olarak Bursa Valisi Şahabettin Harput'u valilik binasında ziyaret etti.
Bursa'nın, siyah incirde hem kalitesi hem de lezzetiyle bir numara olduğunu dile getiren Vali Harput, "Meyvemizi ABD ve diğer ülkelere pazarlamamız bizim için büyük bir onur. Siyah incirimizin ABD pazarında yer alması bizi oldukça memnun edecektir. Bursa olarak her türlü işbirliğine hazırız. Bu işbirliği de güçlü bir şekilde devam edecek" dedi.
ABD Tarım Bakanlığı yetkilisi Devaiah A. Muruvanda ise siyah incirin üretim ve paketlenme sürecini yerinde görmek, bu konuda rapor hazırlamak amacıyla Bursa'ya geldiklerini, başta nar olmak üzere domates için de görüşmelerinin olduğunu söyledi.
Adly Ibrahim ise domates ve narı konserve olarak ithal ettiklerini, ancak bu ürünlerin taze olarak satın alınması için böcek sorununa azami dikkat ettiklerini bildirdi.
Bursa ile ticareti geliştirmek için her türlü işbirliğine hazır olduklarını açıklayan Ibrahim, "Bizim için tabii ki ekonomik şartlar önemli. Ancak bu ticaretin oluşturulması için ekonomik faktörlerin yanı sıra bir de karantina yönünden alınacak önlemler çok önemli. Bizim bu konuda katı kurallarımız var. Bu yüzden Bursa'yı tercih ettik" diye konuştu.

"Bursa siyah inciri ABD'ye açılacak"

İncirin Amerika'ya ihraç izniyle ilgili yerinde çözüm önerilerini görüşecekleri ve ABD'li yetkililerin 3 gün boyunca arazide incelemelerde bulunacağı bilgisini veren Çalı ise "Bahçelerimizi gezecek, paketleme evlerimizi ziyaret edip, denetlemeler yapacaklar. 6-7 yıldır süren çabalarımızla Bursa siyah inciri ABD'ye açılacaktır. İncirimizi tüm dünyada tanınır hale getirmek için büyük çaba sarf etmekteyiz" dedi.
Daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik'i ziyaret eden ABD'li yetkililere, alınan karantina önlemleri ve üretim yöntemleri hakkında bilgi verildi. Ziyarette, Bursa siyah incirinin herhangi bir ilaç kullanılmadan üretildiği aktarıldı. Özellikle Bursa siyah incirinde bugüne kadar Akdeniz meyve sineği ile ilgili bir vakaya rastlanmadığı ve diğer zararlılar için de gerekli tedbirlerin en ince ayrıntısına kadar alındığı ifade edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir