"Büyüme eskisi gibi güçlü olmayacak"
Maliyet Bakanı Şimşek, Financial Times'e verdiği demeçte FED'in, sıkışmayı ertelemesinin gelişmekte olan ülkelere işgücü piyasası gibi alanlarda yapısal reformları ilerletmek için bir fırsat verdiğini belirtti.
LONDRA – ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal sıkışmayı ertelemesinden önce ve sonra yükselen piyasalarda yaşananlar tartışılmaya devam edilirken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Financial Times gazetesine verdiği demeçte yükselen piyasalarda büyümenin eskisi gibi güçlü olmayacağını belirtti.
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, yükselen piyasaların FED kararının sağladığı rahatlamayı reformlarını güçlendirmek için kullanmalarının istendiğini vurguladı. FT "Önde gelen yetkililer ve analistler, yükselen piyasaların FED'in sağladığı beklenmeyen rahatlamadan acilen yararlanmaları gerektiğini söylüyorlar" dedi. Gazete Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in FED'nin sıkışmayı erteleme kararından sonra verdiği demece yer verdi.
Mehmet Şimşek, demecinde olağanüstü sermaye girişlerine bağımlı hale gelen gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya bulundukları zorlukların altını çizdi.
Arka rüzgardan çok karşıdan esen rüzgar olacağı uyarısı yapan Şimşek, ülkeler 1990 yıllarının sonunda olduğu gibi yatırım açlığı yaşamasa da yükselen piyasalardaki büyümenin "eskisi gibi güçlü olmayacağını" söyledi.
FED'in, tahvil alımlarını azaltmayı ertelemesinin gelişmekte olan ülkelere işgücü piyasası gibi alanlarda yapısal reformları ilerletmek için bir fırsat verdiğini belirten Şimşek "Biraz zamanı var ve bu zaman, yatırımcı güvenini korumak ve yeniden tesis etmek için kullanılabilir" şeklinde konuştu.
Financial Times da Şimşek'in sözleri için "Türk Maliye Bakanı'nın ihtiyatlı değerlendirmelerinin", FED'nin son kararına rağmen geçen hafta faiz oranlarını artıran Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan'ı anımsattığını kaydetti.
Haberde FED'in sıkışmayı erteleme kararı, piyasa tahvillerinin, hisse senelerinin ve para birimlerinin yaz aylarında uğradıkları kayıpların bir kısmını telafi etmeye yardım etse de birçok önde gelen iktisatçının FED'nin tahvil alımlarını durdurmayı düşündüğünü ilk açıkladığı Mayıs ayında yaşanan sarsıntıdan "alarm" duyduğu belirtildi.
FT, bu bağlamda bazı ülkelere ilişkin kaygıların sürdüğüne dikkat çekerken "Büyük bir cari işlemler açığı olan Türkiye de en çok etkilen ülkelerden biri oldu" dedi ve Mehmet Şimşek'in bir başka değerlendirmesine yer verdi.
Mehmet Şimşek, yükselen piyasa varlıkları fiyatlarında "5 veya 10 yıllık bir ayarlama"dan çok bir yıl gibi "kısa vadeli bir ayarlama" beklendiğini de anlatırken bunun nedeni olarak lehlerindeki nüfus yapısı ve devam eden yapısal reformların gelişmekte olan ülkelere, sermayeyi çekmeye ve sanayileşmiş ülkelere yetişmeye olanak vereceğini de ifade etti.