"Cari açık için kur yükseltmek gereksiz"

"Cari işlemler açığını azaltma amaçlı daha yüksek kur seviyesine gereksinim yok"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank Ekonomik Araştırmalar biriminin hazırladığı analizde, "Türkiye için büyüme görünümü yılın başına göre kısa vadeli bir miktar gerilese de orta-uzun vadeli görünüm sağlam. Dolayısıyla cari işlemler açığını azaltma amaçlı daha yüksek bir kur seviyesine bir gereksinim bulunmamakta" değerlendirmesi yapıldı.

Akbank Ekonomik Araştırmalar biriminin hazırladığı "Ekonomi & Piyasa Duruşu 8: Gelişmekte Olan Ülkelerdeki Satış Dalgası ve Türkiye'nin Karşılaştırmalı Analizi"nde, Türkiye'nin 2012’de  yaşanan  yeniden  dengelenme  sürecinin  ardından  ılımlı  bir  büyüme  trendine  girdiği anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"Kredi büyümesi reel büyümeyi destekliyor. Yatırım ve tüketim malı ithalatı artıyor.Türbülans başladıktan sonra temmuz ayında bile yatırım malı ithalatı yıllık bazda yüzde 20 artmış durumda.

Cari işlemler açığı yüksek, ancak altın ticareti hariç tutulduğunda geriliyor. Temmuz 2012; 58 milyar dolar, Haziran  2013;  50 milyar dolar... Enflasyon yüksek (%8,9).  Ancak ağustos ayından  itibaren kademeli bir düşüş bekleniyor. Ancak döviz kuru hareketlerinden dolayı fiyatlama davranışlarındaki bozulma önemli bir risk unsuru."

"Türkiye için orta-uzun vadeli büyüme görünüm sağlam"

Brezilya, Endonezya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerle Türkiye'nin karşılaştırmasına da yer verilen analizde, halihazırda 125  baz puan faiz artırımı gerçekleştirmiş olan TCMB'nin, son  piyasa  dalgalanmasına döviz  likiditesi sağlayarak ve kısa vadeli faizleri belirli bir eşik seviyesinin (%7,75) altında tutmayı amaçlayarak bu türbülansın ekonomik büyümeye olan maliyetini en  aza  indirgemeye  çalıştığı belirtildi.

Analizde şu görüşlere yer verildi:

"Hindistan’daki faiz artırımı istenilen sonuca ulaşmadığı gibi piyasa riskini artırdı ve rupiyi olumsuz etkiledi. Türkiye için büyüme görünümü yılın başına göre kısa vadeli bir miktar gerilese de orta-uzun vadeli görünüm sağlam. Dolayısıyla cari işlemler açığını azaltma amaçlı daha yüksek bir kur seviyesine bir gereksinim bulunmamakta."