"Çin ve Türkiye enerjide işbirliği yapabilir"

Çin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Xiaoning Wang: "Çin'in ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılması için enerji tedarikini güvence altına alması gerekiyor"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
İSTANBUL - Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Xiaoning Wang, Çin'in ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılması için enerji tedarikini güvence altına alması gerektiğini, bu anlamda Türkiye ve Çin'in bir çok ortak noktaya sahip olduğunu belirtti. Koç Üniversitesi ile Çin'in Fudan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye ve Çin Buluşması: Enerji Gündemi" başlıklı konferansta konuşan Xiaoning Wang, İstanbul ve Pekin arasında doğrudan uçuşların olduğunu anımsattı.
 
Son yıllarda Türkiye ve Çin'in daha da yakınlaştığını aktaran Xiaoning Wang, siyasi anlamda Türk liderlere büyük bir güven duyduklarını dile getirdi.
Çin'in gayri safi milli hasılasının (GSMH) 2020'de 2'ye katlanacağını vurgulayan Xiaoning Wang, bunun Çin'in daha fazla kentleşeceği ve daha fazla sanayileşeceği anlamına geldiğini ifade etti.
 
Çin'in önemli bir ihracatçı ve enerji ithalatçısı olduğuna dikkati çeken Xiaoning Wang, enerji alanında yeni dinamiklerle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Çin'in ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılması için enerji tedarikini güvence altına alması gerektiğine işaret eden Xiaoning Wang, şunları kaydetti:
"Bunu eski yöntemlerle yapamayacağımızın farkındayız. Hem iç pazarda hem dış pazarda çoklu bir model içinde bu sürdürülebilirliği güvence altına almalıyız. Bütün bu farklı alanlardaki çalışmaları, iş planlarını, pazar liderleriyle yapacağız. Türkiye ve Çin bu anlamda bir çok ortak noktaya sahip. Çin çok hızlı büyüyen bir ekonomi. Türkiye de aynı süreci yaşıyor.
İki ülke birbirini hemen hemen sosyal ve ekonomik gelişim açısından her alanda iki yakın ortak olarak konumlandırmış durumda. Biz inanıyoruz ki bu alanlardaki stratejik ortaklık iki ülkenin birlikte çalışabileceği anlamına geliyor. Türkiye doğalgaz ya da petrol açısından zengin bir ülke değil. Çin'de bir ölçeğe kadar rezervler var, ama yeterli değil. Birlikte çok şey başarabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle Ar-Ge alanında, yeni enerji formları üretmede ortak adımlar atılabileceği belli."
 
"Çin ve Türkiye işbirliği kaçınılmaz"
 
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da, enerji konusunda Çin'in şu an dünyanın en önemli ülkesi olduğunu vurguladı. Son parametrelere göre 2025 yılında dünyanın en büyük ekonomisi olmaya hazırlanan Çin'e karşı büyük bir ilgi duyduklarını ve her alanda Çin ile ekonomik ve akademik işbirliklerini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten İnan, Türkiye ile Çin'in beraber çalışmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
İki ülke için de enerji konusunun çok önemli olduğunu anlatan İnan, "Çin'den gelen akademisyenler, enerji sektörünün büyük oyuncularının yöneticileri ve sivil toplum örgütleri ile enerji teknolojileri ve yatırım fırsatlarını ele aldık. Geleceğin liderlerini yetiştirmek için sürdürülebilirliğe önem vererek, gezegenimizin ve halkımızın yaşamlarını geliştirmeye kararlıyız. Bu da ancak üniversite ve sanayi işbirliği ile geliştirilen ortak projelerle hayata geçecektir" diye konuştu.
 
"Yüzde 60 varan enerji tasarrufu sağlıyoruz"
 
Fudan Üniversitesi Yeni Enerji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Yang Zhong ise, enstitülerinde multi-disipliner bir çalışma yapısı bulunduğunu ifade etti. Yang Zhong, fizik, kimya, biyoloji ve malzeme bilimi departmanlarından oluşan araştırma ekipleriyle, yüksek performanslı enerji depolama üniteleri, güneş enerjisi, fosil yakıt ve biyokütle enerjileri ile enerji tasarrufu projeleri üzerine çalıştıklarını anlattı.
Zhong, "Çin'deki çeşitli endüstrilerle yaptığımız işbirliği, bu yeni teknolojilerin hem uygulanması hem de bilimsel ve teknik inovasyonların daha geniş kullanımı için imkan sağlıyor. Yaptığımız araştırmaların sonucunda yüzde 40'lara ve 60'lara varan enerji tasarrufları elde ediyoruz. Bu tür çalışmalar, üniversitelerin hem ekonomi hem de sanayi için bir katma değer yaratmasını sağlıyor" şeklinde konuştu.