"Çin'i, kendi madenlerini işleyemez hale getirdik"

Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, Çinli bor üreticilerinin rekabet gücünü kırdıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KÜTAHYA - Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz, "Kaydettiğimiz ilerleme ve gelişmeyle, bor üretiminde sadece ithalatçı değil, dünyanın en büyük üreticilerinden Çin'i, kendi madenlerini işleyemez hale getirdik" dedi.

Yılmaz, Maden-İş Sendikası Hisarcık Şubesindeki bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, daha önce Çinlilerle rekabet edemeyen diğer ülkelerin onlara kota koymaya çalıştıklarını belirtti ve maliyetleri aşağıya çekerek, Çinli bor üreticilerinin rekabet gücünü kırdıklarını söyledi.

Yılmaz, maliyet ve satış dengesinin çok iyi ayarlanması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Maliyet ve satış dengesi öyle iyi düzenlenmeli ki, rakiplerinizin ürünü anında ekonomik hale gelmesin. Yani tersinden onlara hizmet edilmesin. Dolayısıyla maliyeti günlük hava raporu takip eder gibi dikkate almalıyız. Bizim işimiz, gücümüz maliyet. (Nereden neyi kısarız, ne yapar ne ederiz?) diye düşünüyoruz. Bunu yaptıkça yeni fabrikalar ve yeni istihdam alanları oluşuyor. Biz de bor üretiminde maliyetleri epeyce kıstık. Kaydettiğimiz ilerleme ve gelişmeyle, bor üretiminde sadece ithalatçı değil, dünyanın en büyük üreticilerinden Çin'i, kendi madenlerini işleyemez hale getirdik."

Eskiden kullandıkları makineleri pahalı fiyatlarla piyasadan temin ederek üretim sürecine kattıklarını, şimdi ise dışarıdan CD ile aldıkları tasarıyı üretip kendi makinelerini kendilerinin ürettiğini belirten Yılmaz, "Türkiye'nin en büyük sıkıntısı, bir sürü akıl parası vermek. Bunu aşmalıyız" diye konuştu.

"Maliyet azalınca üretim artar"

Yılmaz, maliyet unsurunun ön plana alınmadığı durumlarda yeni fabrikalar, istihdam ve ihracatın hayal olacağına işaret ederek, maliyetin azalmasının piyasalara olumlu yansıyacağını anlattı. Üretimde sürekli büyüme ve artışın yolunun, maliyetleri azaltmaktan geçtiğini bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Mühendisler oturup düşünecekler, (Bu enerjiyi daha nasıl efektif kullanabiliriz) diye. Daha az enerjiyle daha çok malı nasıl üretebiliriz? Örneğin Hisarcık Konsantratör Tesislerimizin kuruluşu 100 bin tonluk. Şu anda biz aynı fabrikada 120 bin tona çıktık. İnanıyorum ki şu haliyle bile 140 tona çıkabilir. Bu, maliyetin azaltılmasıdır. Maliyet azalınca üretim artar.

Eti Maden İşletmeleri olarak ihalelerin yüzde 80'ini Ankara'ya aldık. 2006 yılında aynı kalemlerle yaptığımız işi, 2007'de Ankara'ya aldığımızda tam 26 milyon YTL daha ucuza yaptık. 26 milyon YTL, 13 okul demektir. Bu ne demektir? Bir yıl geçmiş aradan, aynı işi 26 milyon YTL daha ucuza yapıyoruz."