"DASK gibi zorunlu branşlarda büyüme yüzde 15 civarında"

Ankara Sigorta Genel Müdürü Çağıran, gerçekleşen büyüme oranının 2007'ye göre yüzde 6 civarında olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Ankara Sigorta Genel Müdürü Şaban Çağıran, sektörde trafik sigortası, Doğal Afet Sigortaları (DASK) gibi zorunlu branşlarda büyümenin yüzde 15 civarında olduğunu, enflasyonun altındaki büyümenin, zorunlu olmayan branşlarda gerçekleştiğini bildirdi.

Şaban Çağıran, yaptığı yazılı açıklamada, 2008'de gerçekleşen büyümenin enflasyonun altında kalmasını değerlendirerek, hayat dışı branşlara bakıldığında 2008'de enflasyonun altında bir büyümenin meydana geldiğini, gerçekleşen büyüme oranının 2007'ye göre yüzde 6 civarında olduğunu ifade etti.

Çağıran, şunları kaydetti:

"Detaya indiğimiz zaman, trafik sigortası, DASK gibi zorunlu branşlarda büyümenin yüzde 15 civarında olduğunu görüyoruz. Enflasyonun altında büyüme, zorunlu olmayan branşlarda gerçekleşti. Ülkemizde sigorta bilincinin istenilen seviyede olmaması nedeniyle kriz dönemleri gibi gelirlerin azaldığı durumlarda sigortaya ayrılan bütçelerin kolaylıkla vazgeçilen harcamalar arasında olmasından kaynaklanıyor. Trafik ve DASK gibi zorunlu sigortalar mecburen yaptırılıyor, ancak zorunlu olmayan poliçeler yaptırılmıyor."

2008'de Türkiye genelinde kasko branşında küçülme gerçekleştiğini dile getiren Çağıran, sektörde reel büyümenin gerçekleşmediğini ve bu durumda şirketlerin kendi aralarında sigortalı portföyü transferi gerçekleştirdiklerini belirtti.

Küresel ekonomik krizden Türkiye ekonomisinin şu ana kadar çok fazla etkilenmediğini dile getiren Çağıran, 2009 yılının ikinci yarısından itibaren bu etkinin önemli ölçüde artacağını öne sürdü.

Şaban Çağıran, "Otomotiv satışlarının düşmesi, işsizlik oranlarının artması ve ihracattaki daralma sigortalanabilir değerlerin azalması anlamına gelecektir. Bu durumda yeni ürünlerin geliştirilmesi gerekiyor. Biz bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz" görüşünü ifade etti.