"Direnç artırıcı tedbirler kazanç sağlayacak"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçındağ, bu yıl 17. düzenlenen Kalite Kongresi'nin açılışında konuşma yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ekonomide ve AB'ye uyumda Türkiye'nin mukavemetini artıracak tedbirlerin, sonrasında süreçten kazançlı çıkmanın temellerini oluşturacağını belirtti.

Yalçındağ, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ve TÜSİAD'ın ev sahipliğinde bu yıl 17. düzenlenen Kalite Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de 1980'li yıllarda başlayan kalite hareketinin günümüze kadar aldığı mesafenin kayda değer olduğunu, özellikle küreselleme ile beraber firmaların rekabet avantajı sağlayabilmek için belirli stratejiler geliştirmek durumunda kaldığını söyledi.

Çeşitli araştırmalarda rakipleri ile girdikleri yarışta rekabet üstünlüğünü sürdürebilmek için firmalarda kalite kavramının öncelik sıralamasında ilk sırayı aldığının görüldüğünü ifade eden Yalçındağ, "Firmalarımızın toplam kalite uygulamaları giderek yaygınlaşsa da toplam kalite yönetiminin ülke çapında uygulanması ve içselleştirilmesi yolunda çabalara olan ihtiyaç sürüyor" dedi.

Kalite hedefinin firmanın yönetim anlayışının temelinde yer alması ve kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasının büyük ölçüde liderlik kavramına gelip dayandığını belirten Yalçındağ, "Şüphesiz kalite yönetiminin başarısı üst düzey yönetimin konuyu sahiplenmesini gerektirir. Liderlerin kalite anlayışını benimsemeleri, uygulama kararını vermeleri, bu hususta hedefler belirlemeleri ve çalışanların firmanın kalite vizyonuna katılımları büyük önem taşımaktadır" dedi.

Toplam kalite yönetimi sürecinin etkili çalışmasının kuruluşları Avrupa Kalite Ödülü'nde de başarıya taşıdığını gördüklerini ifade eden Yalçındağ, bu yıl Avrupa Kalite Ödülü'nde finalist 11 kuruluşunun 4'ünün Türkiye olduğunu, iki kuruluşun kendi kategorilerinde Avrupa Kalite Büyük Ödülü'ne, birinin de Avrupa Kalite Başarı Ödülü'ne hak kazandığını anımsattı.

Krizden en az hasarla çıkmanın yolu

Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünya ekonomisinin, ABD'de yaşanın yüksek riskli aşarı borçlanma ile uluslararası mali sistemi ciddi şekilde sarsan bir krizle karşı karşıya anlatarak, küresel sarsıntıdan en az hasarla çıkmanın yolunun, iyi düşünülüp tartışılmış bir yol haritasına sahip olmaktan geçtiğini daha önceden de dile getirdiklerini söyledi. Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ekonomide ve AB'ye uyumda Türkiye'nin mukavemetini artıracak tedbirler, sonrasında süreçten kazançlı çıkmamızın temellerini oluşturacak. Bu çerçevede sadece bugünün sorunlarını çözmeye değil, geleceğe yatırım yapmaya da odaklanmak gerekiyor. Geleceğe yatırımın en önemli unsurlarından biri insana yatırım yapmak. Bu bağlamda toplam kalite yönetiminin önemi bir kez daha karşımıza çıkıyor. Kalite kongresinin bu yıl ki teması olan 'Kaliteli çalışmak, kaliteli yaşamak' iş ve özel yaşamın giderek birbiriyle bütünlenmesi sürecine dikkat çekiyor. İş yaşamının yaşam kalitesine etkileri günümüzde çok daha yoğun hissediliyor."