"Doğalgaz fiyat artışına rağmen, hala en ucuz yakıt"

BOTAŞ Genel Müdürü Düzyol, son doğalgaz zammına ilişkin soruları yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, doğalgazın yapılan en son fiyat artışına rağmen, hala en ucuz yakıt olduğunu belirterek, "Kömüre dönmenin bir hata olacağını düşünüyorum" dedi.

Düzyol, TBMM'de basın mensuplarının son doğalgaz zammına ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin EGO'nun BOTAŞ'a olan borçlarına dönük sorusu üzerine Düzyol, konuyla ilgili çıkarılmış bir yasa olduğunu, EGO'nun BOTAŞ'a olan ana para borcunun sabitlendiğini ve faizlerin de silindiğini hatırlattı.

Şu anda EGO'nun doğalgaz bölümünün, özelleştirme ihalesi sonrasında devir sürecinin gerçekleşmesini beklediklerini belirten Düzyol, devir bedeli ödenmediği için EGO'nun, şu an için kendilerine ödeme yapma yükümlülüğü olmadığını, devir işlemi gerçekleşir gerçekleşmez yine kanunda belirlenen çerçeve dahilinde ödemenin yapılacağını söyledi.

"Hükümet aksi bir karar alabilir"

Bir gazetecinin zammın geri alınmasının söz konusu olup olmadığının sorması üzerine Düzyol, bu konuyla ilgili kendilerini bağlayan Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı olduğunu hatırlatarak, "Otomatik fiyat mekanizması, oradaki fiyat formülü, YPK kararınca belirlenmiş. Bir fiyat formülü var. Bizim onu uygulamama gibi bir şansımız yok bir KİT olarak. Ancak, Hükümetimiz aksi bir karar alabilir, başka bir YPK kararı ile bunu değiştirebilir. Tabii ki öyle bir değişiklik olursa ona uyarız" diye konuştu. "Yani her şey Hükümette diyorsunuz?" sorusuna  Saltuk Düzyol, "gayet tabii" karşlığını verdi.

Doğalgaza yapılan zam oranının yüksek olmasını hatırlatarak, bunu nasıl değerlendirdiğinin sorulmasına üzerine de Düzyol, zam oranının  yüksek olduğunu, ancak bunun nedenlerinin bulunduğunu söyledi. Şu anda kullanmakta oldukları satış fiyat formülünün, geçmiş iki aylık alım fiyatlarındaki ve döviz kurlarındaki değişimleri yansıtan bir fiyat formülü olduğunu anlatan Düzyol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son iki ay içerisinde özellikle döviz kurunda yüzde 32'lere varan bir artış söz konusu oldu. Bunu ister istemez yansıtmak zorundaydık. Zaten şu anda yaptığımız fiyat artışının yaklaşık yüzde 50'si, hatta daha yüksek oranı tamamen döviz kurundaki hareketlenmeden kaynaklanıyor. Geri kalan kısmı ise petrol fiyatlarının geçmiş 6 ve 9 aylık dönemler içerisinde ortalamalarının oldukça yüksek bir seviyede seyretmiş olmasından kaynaklanıyor. Bizim açımızdan şu anki petrol fiyatları esas alınmıyor. Satış fiyatı belirlenirken, ortalamalar esas alınıyor. 9 aylık ortalamalara baktığımız zaman, 110 dolarlık varil başına petrol fiyatını görüyoruz. Şu anda 60 dolarlara düşmüş durumda, devam ederse zaten bu bir fiyat indirimi olarak vatandaşımıza yansıyacak ama gecikme etkisi olduğu için şubat veya mart ayından sonra görebileceğiz. Eğer, kur bize yardım ederse bu daha da erken olabilir."

Ne kadarlık bir indirimin söz konusu olabileceğine dönük soru üzerine de Düzyol, kesin bir şey söylemenin çok zor olduğunu, bunun tamamen kur ve petrol fiyatlarının seyrine bağlı olduğunu belirtti.

"Tüketicileri sabırlı olmaya davet ediyorum"

Zamdan sonra kendilerine dönük eleştirilerin de olduğunun hatırlatılması üzerine Düzyol, bunu normal karşıladığını, kendisinin de bir tüketici olduğunu ve bu tip fiyat artışlarının hiç bir zaman tüketiciler tarafından hoş karşılanmadığını ifade etti.

"Ama ben, tüketicileri sabırlı olmaya davet ediyorum, bir iki aylık bir maliyet artışını göğüslemelerini  ve sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum" diyen Düzyol, doğalgazın bu fiyat artışına rağmen de hali hazırda en ucuz yakıt olduğunu, LPG'den yüzde 157, motorinden yüzde 109, kalorifer yakıtından yüzde 47 oranında daha ucuz satıldığını, kömüre dönmenin kendilerine göre bir hata olacağını kaydetti.

Düzyol, "bunu hepimiz göğüslemek zorundayız, bütün kuruluşlarımızı ekonominin kurallarına göre işletmek zorundayız. Petrol fiyatlarını da döviz fiyatlarını da biz belirlemiyoruz, dolayısıyla hep beraber buna katlanmak durumundayız" dedi.

"BOTAŞ'ın finans durumu iyi olsaydı bu zammı absorbe etme şansınız olur muydu?" şeklindeki soru üzerine de Düzyol, satış fiyatı formülünde kesinlikle finansman giderleri ile ilgili bir kalem olmadığını, tamamen alım maliyetleriyle döviz kuruna endeksli bir satış fiyat formülü bulunduğunu, bunun da YPK kararıyla belirlendiğini hatırlattı.