"Doğalgaz fiyatında ikinci ülkeyiz"

TİSK'e göre Türkiye OECD ülkeleri arasında fiyatta ikinci

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayide kullanılan doğal gaz fiyatının yüksekliği açısından Türkiye, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) yapılan yazılı açıklamada, 1 Ağustostan itibaren Türkiye'de doğal gazın yüzde 19 daha pahalı kullanılmaya başlandığını, böylelikle 2008 başından bu yana fiyatın yaklaşık yüzde 34 artırıldığı kaydedildi. Bu durumun, elektrik fiyatlarının da yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 40 artması göz önüne alındığında, uluslararası rekabet karşısında işletmeler için büyük baskı anlamı taşıdığı savunuldu.

Sanayide kullanılan doğal gazz fiyatının yüksekliği açısından Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında Macaristan'dan sonra ikinci sırada yer aldığı belirtilen açıklamada, bunun, özellikle istihdam, enflasyon ve cari açığın olumsuz gidişatına karşı en önemli araç niteliğinde olan rekabet gücü ve ihracat kapasitesi bakımından kabul edilemez olduğu ifade edildi. Açıklamada, şöyle denildi:

''Doğal gaza yapılan büyük zammın elektrik fiyatlarını daha da artırma ihtimalinden de söz edilmektedir. Elektriğe Ekim 2008'de yüzde 10-15 oranında zam yapılması gündemdedir. Dünya petrol fiyatlarındaki artış, zamları gerektirse de bunu belirli ölçüler içinde tutmak zorunludur. Ayrıca, sanayinin kullandığı doğal gazın fiyatı içinde vergilerin payı yüzde 19,5 gibi çok önemli bir büyüklüktedir. Vergi yükü elektrikte de yüzde 18,5'tir. Sanayinin kullandığı doğal gaz ve elektrik üzerindeki vergi yükü mutlaka azaltılmalı, büyümenin ve istihdamın can damarı olan rekabet gücünün yabancı üreticiler karşısında hızla zayıflaması önlenmelidir.''