"Dolara taban belirlenmeli; ihracatçı darbe yiyor"

Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Konukoğlu, ihracat siparişlerinde zorluk yaşandığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

GAZİANTEP - Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, ihracat siparişlerinde zorluk yaşandığını belirterek, "Doların tabanı Türkiye'de belli olmalı. Zaten son 2 yıldan beri ihracatçı hep darbe yedi" dedi.

Gaziantep Ticaret Odası ve Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin işbirliğiyle düzenlenen törende, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) "Türkiye'nin 1000 Büyük İhracatçı Firması" Listesinde yer alan Gaziantep ve bölge illerindeki 40 firma, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in katıldığı törenle ödüllendirildi.

Konukoğlu, törende yaptığı konuşmada, bütün dünya krize karşı tedbirler almaya başlarken Türkiye'nin hala tedbir alacağı eleştirisinde bulundu. Son 2 yıldır bazı sektörlerde kriz olduğunu belirten Konukoğlu, "Sanki yeni bir krizmi geldi? Zaten birçok sektör krizin içindeydi. Reel sektör bir yıldır çok zor durumda devam ediyor" dedi.

Alınması gereken tedbirler

"Şu anda bizim ihracatçı arkadaşlardan duyduğumuz ve niye mal almıyorsun dediğimde, şu ifadeyle karşı karşıya kayıyoruz (ben fiyatı 1,600 verdim yarın dolar 1,300'e düşerse bu aradaki farkı sen bize öder misin?) diye soruyor. Herkeste ihracat siparişini almadan evvel şu korku var; ya düşerse...Onun için doların tabanı Türkiye'de belli olmalı. Taban 1,500 mü herkes hesabını yapar, malı yükler, parası geldiğinde 1,500'den bozacağım der. Tavana bir şey demiyorum, serbest ekonomi, dolar yükselir iner...Ama, bir taban koymak lazım. Zaten son 2 yıldan beri ihracatçı hep darbe yedi. 1,500'den mal gönderdiniz, 1,200'den para bozdurdunuz. Darbe almayan ihracatçı, sanayici yok."

Kriz bu sefer dışardan geldiği için biraz daha derinden yaralayarak geçeceğini belirten Abdulkadir Konukoğlu, "Bu kriz de geçecek, ama doların toparlanması lazım" dedi.

Panik sakıncalı

Konukoğlu, sanayicilere paniğe kapılmamaları tavsiyesinde bulundu. Paniğe kapıldıklarında karar alma yeteneklerini kaybedeceklerini ifade eden Konukoğlu, "Denize düştün, eğer paniğe kapılırsan hemen diptesin. Paniğe kapılmaz, birkaç kulaç atarsan, belki birisi sana bot atar, kurtarır" diye konuştu.

Doların sabitlenmesi tarım ve tekstile yarar

"2009 yılının dolar böyle gider, eğer bir de sabitlerlerse bilhassa tekstil ve tarım için iyi olacak. Çünkü, 3 yıl önce IMF dahi tarımdan ve tekstilden çıkmalısınız diyordu. Şimdi anladılar ki Türkiye'nin kaderi tarım ve tekstil. Elimizin tersiyle ittirdiler bize. Ama, sonunda tekstil ve tarım öne çıkacak."

Bankaların finansman sağlaması konusunda yeni tedbirler alındığını belirten Konukoğlu, "Bankacı arkadaşlar da mümkün olduğunca geniş davranacaklar, bunun sözünü bize verdiler. Ama onların da elinde çok büyük bir şey yok. Faizler her tarafta yükseliyor. Bizler de biraz masraflarımıza dikkat edelim" dedi.