"e-Tebligat" uygulaması için geri sayım
e-Tebligat uygulaması 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek, kademeli geçiş olmayacak. Uygulama ile yaklaşık 115 milyon lira devletin kasasında kalacak."
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, e-Tebligat uygulamasının 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe gireceğini, kademeli geçişin olmayacağını bildirdi. Şimşek, uygulama ile yaklaşık 115 milyon liranın devletin kasasında kalacağını ifade etti.
Mükelleflere yönelik bildirim ve tebligatların elektronik yolla, hızlı ve etkin yapılmasını sağlayacak e-Tebligat uygulaması 1 Ocak'ta hayata geçecek. Bu sayede hız, etkinlik ve verimlilik artarken, tebligatların ulaşım sorununun da ortadan kalkması hedefleniyor.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB), söz konusu uygulama ile tebligatlarını mükelleflere elektronik ortamda göndereceğini söyledi. Şimşek, halen kullanılan internet vergi dairesi içinde her mükellefin bir hesabının olacağını ve tebligatların, bu sistem üzerinden ulaştırılacağını kaydetti.
Tebligat yapıldığında, mükellefin sisteme kayıtlı cep telefonuna veya e-mail adresine de bildirim gideceğini anlatan Şimşek, "Mükellefler böylece, sistem üzerinden kendilerine tebligat geldiğinden haberdar olacak. Mükellefler tebligata baktığı zaman GİB'in bundan otomatik haberi olacak ve böylece tebligatın kişiye iletildiğinden emin olunacak. Ayrıca mükellef buraya baksın veya bakmasın, belirli bir gün sonra tebligat yapılmış sayılacak" dedi.
e-Tebligat akıllı telefonlarda da olacak
IPhone, iPad ve Android özelliği taşıyan tüm akıllı telefonlara GİB'in mobil uygulamalarının yüklenebileceğini belirten Şimşek, bu sayede mükelleflerin tebligatlara daha rahat ulaşabileceğini bildirdi. Şimşek, böylece "tebligatı almadık, ulaşmadı" gibi gerekçelerin ortadan kalkacağını ifade etti.
e-Tebligat uygulamasıyla, gönderimlerle ilgili her aşamanın kayıt altına alınacağını da anlatan Şimşek, bu sayede GİB ve mükellef açısından ispat yükümlüğünün de kolaylaşacağını kaydetti.
Şimşek, uygulamanın 1 Ocak 2016'da yürürlüğe gireceğini, kademeli geçişin olmayacağını bildirdi.
"115 milyon lira devletin kasasında kalacak"
Uygulamanın maddi boyutuna da dikkati çeken Şimşek, bu sayede yaklaşık 115 milyon liranın devletin kasasında kalacağını bildirdi.
GİB'in 1 Ocak'a kadar uygulama hakkında mükellefleri bilgilendirici çalışmalar yürüteceğini, bu kapsamda kamu spotlarının hazırlanacağını dile getiren Şimşek, akademisyenlerden alınan destekle üniversite öğrencilerinin de bilgilendirileceğini ifade etti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kurumlar vergisi mükellefleri ile gelir vergisi mükelleflerinden ticari, zirai ve mesleki yönden kazanç elde edenlerin e-Tebligat sistemini kullanmalarının zorunlu olduğunu sözlerine ekledi.