"Enflasyon rakamları son 5 yılın en yüksek düzeyinde"

DİSK, Şubat ayı için açıklanan tüketici enflasyon rakamlarının, 2007 yılı hariç son 5 yılın en yüksek düzeyinde olduğu öne sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (DİSK) yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Şubat ayı için açıkladığı tüketici enflasyon rakamlarının, 2007 yılı hariç son 5 yılın en yüksek düzeyinde olduğu öne sürüldü.

Yazılı açıklamada, TÜİK'in tüketici endeksinin Şubat ayında binde 34 oranında azaldığını ilan ettiği hatırlatılarak, bu açıklamanın kamuoyunda fiyatların düşme eğilimine girdiği biçiminde bir yanılsamaya neden olduğu savunuldu.

Bu düşüşün, tüketici genel fiyatlarının azalmakta olduğu yönünde yeterli bir işaret olmadığının ileri sürüldüğü açıklamada, bunun tek başına ele alınması durumunda eksik değerlendirmelere neden olacağı ve bu eksik değerlendirmeden yola çıkıldığı takdirde  ekonomi ve sosyal alana dair son derece yanlış değerlendirmeler yapılacağı belirtildi.

Açıklamada, fiyatların düşme veya artmaya yönelik genel eğilimini ortaya koymak için bazı önemli göstergelere bakılması gerektiğine işaret edilerek, artış veya azalış eğilimini en doğru biçimde ortaya koyan bilimsel ölçünün, 12 aylık fiyat artışlarının yıllık ortalama biçiminde hesaplanması olduğu kaydedildi.

TÜİK'in Şubat 2009'da 12 aylık ortalama fiyat artışının yüzde 10,41 olduğunu açıkladığı belirtilen açıklamada, 2009 Şubat ayı tüketici enflasyonunun 2007 yılı hariç son 5 yılın en yüksek düzeyinde olduğu öne sürüldü.

"Gıda ürünlerindeki artış"

Açıklamada, gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının Şubat 2009'da yüzde 12,3, konut harcamalarında yüzde 20, ulaştırmada da yüzde 7,4 olduğuna dikkat çekilerek, bu rakamlara göre, gıda ve konut enflasyonunun 2009 yılı Şubat ayında 5 yılın en yüksek düzeyine çıktığı vurgulandı.

Fiyat artışının bu kriz döneminde hayat pahalılığını ciddi biçimde katlanılamaz hale getirdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"İşsizlik, düşen ücretler ve hayat pahalılığı, ülkemizde sosyal sorunları son derece ciddi biçimde artırmaktadır. DİSK daha önce ortaya koyduğu gibi, hayat pahalılığına karşı ciddi önlemler alınmasını talep etmektedir. Bunların başında temel tüketim malları fiyatlarında indirime gidilmesi ve zam yapılmaması gelmektedir."