"Enflasyon yüzde 10, üretici maliyetleri ise yüzde 42 arttı"
TZOB Başkanı Bayraktar, 2008 yılında çiftçinin ürününün para etmediğine dikkat çekti
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2008 yılında çiftçinin ürününün para etmediğini belirterek, "Enflasyon yüzde 10 düzeyinde seyrederken, üretici maliyetleri yüzde 42 arttı" dedi.
Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, 2008'in ikinci yarısında tarımsal istihdamın arttığını belirterek, tarım sektörünün istihdamdaki payının, son yıllarda büyük bir çözülme ile 6 yılda 11 puan azalarak 2001 yılındaki yüzde 37,6'dan 2007'de yüzde 26,4'e gerilediğini kaydetti.
Kriz ortamında önemli sorunlarla boğuşan tarım kesiminin, gelirini işsiz kalanlarla paylaşmaya başladığı için krizin yükünü daha fazla taşımaya devam ettiğini ifade eden Bayraktar, "Tarıma bu yük nedeniyle de destek olunmalıdır" dedi.
Çiftçilerin sadece bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine 11 milyar TL borcu bulunduğuna dikkat çeken Bayraktar, hiç olmazsa bu borçların ödemesinin kolaylaştırılması gerektiğini ve üretimin sürdürülebilmesi için "cansuyu" kredisi verilmesinin gerekliliğine değindi. 2009 desteklerinin mümkün olduğu kadar kısa sürede ödenmesini isteyen Bayraktar, 2008 yılında çiftçinin ürününün para etmediğini bildirdi.
"Tablonun düzeltilmesi veya telafi edilmesi gerekir"
Dün açıklanan enflasyon rakamlarını da değerlendiren Bayraktar, tarım fiyatlarında büyük bir artış olmadığını söyledi.
2008 yılında yıllık artışın ÜFE'de yüzde 8,11, TÜFE'de yüzde 10,06 iken, ÜFE alt gruplarından tarım fiyatlarının ise sadece yüzde 0,16 arttığını kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:
"Diğer taraftan 2008 yılında üretici fiyatları (çiftçinin sattığı ürün fiyatları) artmadığı halde perakende gıda fiyatları, başka bir ifadeyle tüketici gıda fiyatları yüzde 12'ye yakın artmıştır. Aslında Birliğimizce yapılan tespitlere göre son bir yılda mısır, pamuk, ayçiçeği, fındık, zeytinyağı, çekirdeksiz kuru üzüm üretici fiyatları önemli oranda gerilemiştir. Sonuçta, 2008 yılında çiftçilerimizin ürünlerinde fiyatlarındaki artışlar enflasyonun çok gerisinde kalmıştır.
2009 yılının ilk ayında açıklanan enflasyon rakamlarına göre, Ocak ayında ÜFE yüzde 0,23, TÜFE yüzde 0,29 artmıştır. Ocak ayı itibariyle yıllık fiyat artışı ÜFE'de yüzde 7,90, TÜFE'de yüzde 9,50 artış olmuştur. Bu rakamlar gösteriyor ki enflasyonun düşme eğilimi sürüyor.
2009 Ocak ayında ÜFE alt gruplarından tarım fiyatları aylık yüzde 0,14 artarken, yıllık yüzde 1,27 gerilemiştir. Enflasyon yüzde 10 dolayında seyrettiği ve üretici maliyetlerinin yüzde 33-42 oranlarında arttığı bir dönemde ürün fiyatlarının gerilemiş olması çiftçilerimizin durumunu açık olarak ortaya koymaktadır. Bu durum sürdürülebilir değildir. Üretmeye devam edebilmek için bu tablonun düzeltilmesi veya telafi edilmesi gerekir."