"Fındığın pazara erken indirilmesi fiyatı da düşürdü"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Karadenizli üreticilerin önemli geçim kaynaklarının başında gelen fındık bu sezon erken pazara indirilince fiyatı da 6.5 liradan 5.8 liraya düştü. 

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, "Üreticilerimiz bu sezon ürününün para etmesini istiyorsa pazara fındık indirmesin" dedi. 

Cörüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasadına erken başlanan fındığın hızla pazara indirildiğini söyledi. 

Başta gurbetten gelen üreticiler olmak üzere bir çok üreticinin fındığını kamyonlarla pazara indirdiğini belirten Cörüt, "Durum böyle olunca fiyatlar da aşağı düştü" diye konuştu. 

Fındık rekoltesinin az olduğu bu sezonda fiyatının da yüksek olmasını istediklerini ifade eden Cörüt, şunları kaydetti:

"Her sezon olduğu gibi maalesef bu sezon da üreticilerimiz fındıklarını pazara indirme konusunda çok aceleci davrandı. Özellikle gurbetten gelen üreticiler ürünlerini pazara indirerek fındıkta gerçek fiyatın oluşmasına da engel oldu. Bu üreticilerimiz adeta yangından mal kaçırırmış gibi fındıklarını pazara indirip tüccara ve ihracatçıya teslim ediyor. Ondan sonra ezilen gerçek üretici oluyor. Bir kez daha bu üreticilere seslenmek istiyorum. Lütfen ihtiyacınız kadar fındık satın ve mümkün olduğu kadar pazara fındık hiç indirmeyin ve emanete de fındık vermeyin. Aksini yapan üreticilerimiz yüzünden şu anda fiyatlar da olumsuz etkileniyor. Bu da üreticilerin zararına oluyor. Sezonun 6.5 liradan açılmasının ardından fiyat şu anda 5.8 lira seviyelerine kadar düştü. Çünkü pazara oldukça fazla fındık indirilmiş durumda. Bu da gerçek fiyatların oluşmasına engel oluyor. Ayrıca üreticilerimizin de emeğine yazık oluyor."

"Bir kaç ay sonra fındığın fiyatı 8 lira olacak"
Bu sezon rekoltesi alan fındığın bir kaç ay sonra fiyatının da 8 lira seviyelerine çıkacağını söyleyen Cörüt, şöyle devam etti:

"Arz talep durumuna göre fındık fiyatı artacak. Bu sezon fındığın fiyatını üretici belirleyecek. Biz istiyoruz ki fındık fiyatını tüccarlar belirlemesin. Ürün fiyatını belirleyen bizler olalım. Eğer biz böyle acele edersek fındığımızı yok pahasına elimizden alırlar. Ondan sonra da fındığımız niye para etmedi diye düşünüyoruz. Bu sene erken satılan fındık gelecek sezonun fındık fiyatlarını bile etkiliyor. Bu nedenle üreticilerimiz bu sezon ürününün para etmesini istiyorsa pazara fındık indirmesin. Bir kaç ay sonra fındığın fiyatı 8 lira olacak. Çünkü rekolte çok düşük. Herkesin fındığa ihtiyacı var. Lütfen üreticilerimiz bunun farkında olsun."

"Tüccarlarımızın elektronik kantara geçmelerini istiyoruz"
Öte yandan fındık tüccarlarının kara kantar kullanmalarını bırakmalarını da isteyen Cörüt, "Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Bu nedenle fındık tüccarlarımızın da kara kantardan vaz geçip elektronik kantara geçmelerini bekliyoruz. Şu anda bazı tüccar arkadaşlarımız elektronik kantara geçiş yapmıştır. Ancak ısrarla kara kantar kullanan tüccarlarda var. Üreticilerimiz bu konuya da dikkat etmeli. Eğer kara kantar kullanan tüccar varsa üreticilerimizde bunlara fındık vermesinler. Eğer piyasada elektronik kantar sayısı artarsa hem üreticilerimizin hem de tüccarın gönlü rahat olacaktır" dedi.