"Fındık üretimi 2013 yılında azalacak"

Fındık ağaçlarında oluşmayan püsküller nedeniyle fındık kendini yenileyemiyor. Bu nedenle fındık üretiminin önümüzdeki yıl beklentinin çok altında olması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DÜZCE - Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, fındık ağaçlarında bu sene oluşmayan püsküller nedeniyle fındığın kendini yenileyemediğini belirterek, "Bu nedenle fındık üretiminin önümüzdeki yıl beklentinin çok altında olacağını tahmin ediyoruz" dedi. 
 
Başaran, yaptığı açıklamada, fındık fiyatlarının piyasada 4,40-4,50 arasında işlem gördüğünü belirterek, ocak ayının ortalarına doğru fiyatların yükseleceğini tahmin ettiklerini anlattı. 
 
Aralık ayı fındık ihracat rakamının, 205 bin ton kabuklu fındık olduğunu dile getiren Başaran, bu rakamların bu yıl 700-750 ton arasında fındık rekolte tahmini yapanların yanıldıklarını ortaya koyduğunu bildirdi. 
 
2013 yılında fındık üretimi azalacak
Başaran, fındık üretiminde 2013 yılında beklenenin altında bir düşüş yaşanacağına dikkati çekerek, "Fındığın erkek organı dediğimiz püsküller, tozlanma yaparak fındığın oluşumunu sağlıyor. Ağaçlarda bu sene oluşmayan püsküller nedeniyle fındık kendini yenileyemiyor. Bu nedenle fındık üretiminin önümüzdeki yıl beklentinin çok altında olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. 
 
Gelecek yılın fındık rekolte tahmininin, şubat ayından itibaren yapılabileceğini belirten Başaran, "Şuan ki tahminimize göre fındığın gelecek yıl çok az olacağı muhakkak bir gerçektir" ifadesini kullandı. 
 
Fındıkta alan bazlı destekleme paraları
Başaran, alan bazlı destekleme paraları için son başvuru tarihinin 31 Aralık olduğuna dikkati çekerek, 2-B alanları kadastro tutanaklarının, Tapu Sicil Müdürlükleri'ne hala ulaştırılmadığını anlattı. 
Çiftçilerin bu durumda mağdur olacağını anlatan Başaran, "2-B alanlarının kadastro tutanakları, önümüzdeki günlerde Tapu Sicil Müdürlükleri'ne ulaşmazsa çiftçiler, 2013 sezonu için alan bazlı destek paralarını alamayacak" şeklinde konuştu. 
Başaran, hükümet yetkilerinin bu konuya acil çözüm üretmesi gerektiğini sözlerine ekledi.