"Güç, kurumlardan 'sokağa' geçti"

İnovasyon Buluşmaları etkinliğine katılan ünlü isimlerden FutureWorld Kıdemli Ortağı Neil Jacobsohn "Günümüzde oyunun kuralları artık değişti. Güç kurumlardan sokaklardaki insanların eline geçti" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin inovatif fikir platformu Açıkinovasyon, geçen yıl başlattığı İnovasyon Buluşmaları etkinliğinin bu yıl ikincisini gerçekeştirdi. Fortune tarafından dünyanın en etkili 40 CEO'sundan biri seçilen Cinnabon Başkanı Kate Cole'un açılışını yaptığı zirvede inovasyonda karlılık, verimlilik ve sürdürülebilirlik ele alındı. FutureWorld Uluslararası Global İş ve Teknoloji Think Tank Kuruluşu Kıdemli Ortağı Neil Jacobsohn, RCB Üst Düzey Programlar İnovasyon Direktörü Dr. Steven D. Olson gibi önemli isimler inovasyonun liderliğe olan etkisini anlattı. Neil Jacobsohn, "Günümüzde dünyada büyük bir güç değişimi yaşanıyor. Oyunun kuralları değişti. Güç kurumlardan sokaklardaki insanların eline geçti" dedi.

Jacobsohn, "Yasakların kabul edilmediği bir dönemde yaşıyoruz. Son dönemde Ukrayna'da ve Türkiye'de bunlar yaşandı gördük" şeklinde konuştu. Odea Bank Direkt Bankacılık, İş Çözümleri ve İşlem Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Küçük de 25 yaş altı nüfusun dünya ortalamasının yüzde 25 olduğunu bu rakamın Türkiye'de yüzde 33'e çıktığını söyledi. Yeni neslin algılarının çok farklı olduğunu kaydeden Küçük, "Bulut bilişim ve sosyal medya akıl almaz bir büyüklüğe ulaştı. Türkiye'de Facebook kullanıcı sayısı 35 milyon. Twitter kullanıcı sayısı 10 milyonu geçti. Yakın bir zamanda bulut bilişime talep 2 katına çıkacak. Bu yılın sonuna doğru 100 milyon adet giyilebilir teknolojik ürün olacak" dedi.

"Bizim 500 milyar dolarlık hedefimizi Güney Kore aştı"

'Ülkeyi dönüştüren güç; Güney Kore'nin muhteşem inovasyon modeli' konulu bir konuşma yapan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise, "Güney Kore son 40 yılda orta gelir tuzağını aşan tek ülke. Biz aşamadık. Brezilya yıllardır uğraşıyor. Arjantin aşamadı. Bizim 2023 yılı için 500 milyar dolarlık hedefimizi Kore aştı. Son 15 yılda büyük bir atılım gerçekleştirdi" dedi."Kore mucizesinin temelinde politik ve ekonomik tercihler var" diyen Güldağ, "Güney Kore, Doğu Avrupa gibi piyasayı tamamen ortadan kaldırmadı ve tamamen teslim de olmadı. Özel sektörü her zaman destekledi. Şimdi de KOBİ'leri harekete geçirmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. Güldağ, "Biz ise vasat kaldık. Küreselleşmede bize ne denirse onu yaptık. Onlar makro ekonomik tasarrufları önemsediler, biz ise tüketimi sevdik. Şimdi bioteknolojiyi daha ileri götürmek istiyorlar. Çünkü burada inovasyon yapılabilir alanlar arttı" diye konuştu.

Türkiye'nin 80'li yıllarda 3 milyar dolar olan ihracatını 150 milyar doların üzerine çıkardığını aktaran Güldağ şu ifadeleri kullandı: "Şu an patinaj yapıyoruz. Orta teknolojide takılı kaldık. Türkiye'de AVM'ler para kazanmanın en etkili yolu. Paranın akışını değiştirmeliyiz. İleri teknolojiye yol vermemiz lazım."

"İnovasyon ve Ar-Ge karıştırılmamalı"

Eczacıbaşı Holding İnovasyon Koordinatörü Ata Selçuk, günümüzde inovasyonun bütün beklentileri karşılayacak bir kavram olduğuna dikkat çekti. Selçuk, "Jenerik pazarlarda marka çıkarmaya çalışıyoruz. İnovatif bir şirket olmak için tüketici de işin içine dahil edilmeli. Firmalar ancak bu şekilde kazanır" diye konuştu. İnovasyonla Ar-Ge birbiriyle karıştırılan kavramlar olduğunu kaydeden Selçuk şu ifadeleri kullandı: "İnovasyon demek Ar-Ge demek değil. Eğer ikisini eşitlersek inovasyonda olumsuz bir yere gitmiş oluruz."

Dupont Türkiye İnovasyon Merkezi Lideri Mehmet Demiray, "Gelecekte gıda,enerji ve korunmayla ilgili ciddi problemlerle karşılacağız. Bu sorunları çözecek bir ekosistemin içinde olmalıyız. Dupont'un dünyada 12 tane inovasyon merkezi var" şeklinde konuştu.

"Perakendede boğaz boğaza bir rekabet yaşanıyor"

Giorgia State Üniversitesi J. Mack Robinson College of Bussiness Pazarlama Profesörü Sevgin Eroğlu inovasyonun şirketlerin yaşamlarını etkilediğini kaydedererek, "Günümüzde bu etkiler çok daha güçlü. Perakendede boğaz boğaza bir rekabet yaşanıyor. Batanların çıkanların haddi hesabı yok. Riskler günümüzde çok daha büyük" dedi.