"Hükümet mesajı almıştır"

S&P Türkiye Baş Analisti Eileen Zhang, "Hükümet bizim işaret ettiğimiz genel ekonomik sorunlar ve yapısal durumlarla ilgili mesajımızı almıştır. Biz hep en tutarlı metotları uyguluyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Standard&Poor's'un (S&P) raporunda imzası olan S&P Türkiye Baş Analisti Eileen Zhang, “Türkiye'nin siyasi gündemi ve yapısal reformlar devam ederse, cari açığı düşürme çabaları sürerse elbette not yeniden gözden geçirilebilir. Notun yükselmesi ile ilgili bir zaman veremiyorum” dedi.

Türkiye'nin not görünümünü durağana düşüren kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un (S&P) raporunda imzası olan S&P Türkiye Baş Analisti Eileen Zhang, CNBC-e'de Burcu Göksüzoğlu'nun sorularını yanıtladı.

Görünümün düşürülmesiyle ilgili süreci değerlendiren Zhang şunları söyledi: "Burada olmak memnuniyet verici. Heyecanlıyım. Türkiye'nin borcunun aktif derecelendirmesine baktık. Ticari borcunu ödeme performansına, mali hesaplara baktık. Parasal ve mali ortama baktık. Bu teklifi komiteye sunduk. Ekonomik veriler TÜİK tarafından yayınlananlardı.

Kendi analitik anlayışımıza göre değerlendirmeler yapıyoruz. Hazine'ye önceden haber verdik, bu standart bir süreç, her ülkede böyle işler. 127 ülkede de aynı derecelendirme faktörlerini kullanıyoruz. farklı kriterler kullandığımızı söyleyemem. Yunanistan'da yaptığımız hareket yükseltme değil, teknik bir işlem."

 

Siyasi faktör notu destekliyor

Siyasi analizlere de baktıklarını belirten Zhang sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de geçmiş 10 yıldan beri istikrar var. Siyasi faktör Türkiye'nin notunu destekleyici nitelikte. Türkiye'nin kredi notunu düşürmedik, görünümünü değiştirdik. Euro Bölgesi'ndeki sorunlara da baktık. Türkiye bölgede olan şeylerden izole bir durumda değil.

Lüks araçlardaki vergi değişikliği, ülkeye araç ithalatını etkileyecek. Bu bize göre olumlu. Bu etkiler nasıl kendini gösterecek, bunu hep birlikte göreceğiz.

Yüzde 2 büyüme bekliyoruz

Biz analizlerimizde ekonomik beklentilere baktık ve hükümetin beklentileriyle karşılaştırdık. Hükümet yüzde 4, biz yüzde 2 büyüme bekliyoruz. Kişi başı gelir ekonomik değerlendirmelerden biri. Kişi başına gelir tek başına yeterli bir dayanak değil ama en önemli göstergeleri etkiliyor.

Türbülans Türkiye'yi de etkiler

Biz şu anda Yunanistan'ın Euro'dan çıkacağını düşünerek karar vermiyoruz. Türbülans var, bu Türkiye'yi de etkileyecek. Türkiye'nin Yunanistan'la doğrudan iletişimi daha az. Eğer Yunanistan'ın ayrılması senaryosu gerçekleşirse Avrupa'daki genel ekonomiye bakacağız. Şu anda biz Euro Bölgesi'nde çok büyük daralma bekliyoruz.

Notun yükselmesi ile ilgili zaman veremem

Türkiye'nin siyasi gündemi ve yapısal reformlar devam ederse, cari açığı düşürme çabaları sürerse elbette not yeniden gözden geçirilebilir. Notun yükselmesi ile ilgili bir zaman veremiyorum.

Hükümet bizim işaret ettiğimiz genel ekonomik sorunlar ve yapısal durumlarla ilgili mesajımızı almışlardır. Biz hep en tutarlı metotları uyguluyoruz. Aynı özeni göstermeye devam edeceğiz."

(Ntvmsnbc)

Bu konularda ilginizi çekebilir